NAV

2024.02.13. 09:33

Állatokat akart átcsempészni az országon

Meghamisított adatokkal szállított kölyökkutyákat az a bolgár férfi, akit a sztráda Komárom-Esztergom vármegyei szakaszánál ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei.

Sonline.hu

Fotó: NAV

Németországba tartott az a bolgár személygépjármű, amit az egyenruhások a Conco pihenőhelyre kísértek ki egy alapos ellenőrzésre. A sofőr azt mondta, nincs bejelenteni való csomagja. A jármű átvizsgálásakor a pénzügyőrök két ketrecben összesen 5 apró kölyökkutyát találtak, de útlevelek nem kísérték a kétségbeesett jószágokat. A járőrök értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy az ebek alig 7-8 hetesek. A szakember szerint a bemutatott oltási könyvek egy része nem köthető az állatokhoz, hiszen azok csippel nem rendelkeztek, az iratok másik része pedig valótlan adatokat tartalmazott.

Az állatok fiatal kora, az útlevél és a kötelező oltásuk, valamint a csip hiánya miatt az állatorvos elkobozta a kölyköket, és a tovább szállításukat megtiltotta. A kutyakölykök jelenleg egy állatvédő egyesület vendégszeretetét élvezik.

Figyelem! Ha valaki házikedvenccel szeretne az Európai Unión belül utazni, az utazás előtt állatútlevelet vagy állategészségügyi bizonyítványt kell kiváltania. Az állatútlevelet vagy állategészségügyi bizonyítványt a lakóhely szerint illetékes állatorvos állítja ki, ha az állat rendelkezik a szükséges védőoltásokkal, és azonosítása transponderrel megoldott! Amennyiben kedvencünkkel harmadik országba kívánunk utazni, a célország erre vonatkozó szabályait is figyelembe kell venni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában