Mérnökképzés

2024.02.03. 17:25

Egészen a diplomáig kísérheti diákjait címzetes docensként

A kaposvári gépészmérnöki képzés indulása óta részt vesz a leendő szakemberek oktatásában Mike Gábor, a Kaposvári Szakképzési Centrum tanára. Az egyetemi oktatásban végzett munkájáért címzetes egyetemi docenssé nevezte ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE).

Koszorus Rita

Pályája elején műszaki vezetőként dolgozott televíziónál és rádiónál, miközben híradástechnikai mérnökként diplomázott. Jelenleg két helyen is tanít, a Kaposvári Szakképzési Centrumnál és a MATE Kaposvári Campusán. – Hetente hat órát tartok a műszaki mérnök hallgatóknak, három éve oktatok az egyetemen is, de nem gondoltam volna, hogy a címzetes egyetemi docens címig jutok – mondta kérdésünkre Mike Gábor, aki számára a kinevezés egyenértékű a felelősség fokozódásával. 

– Nyilván kitüntető, hogy megkaptam ezt a címet, de mindez egyben felelősség is. Hiszen ahogy most is végzem a munkám tanárként, az egyetemen oktatóként is ugyanolyan lelkesedéssel igyekszem ezt tenni – mondta, azt is hozzátéve, hogy nem ugyanazt a fajta hozzáállást követeli meg a hallgatók és a diákok oktatása. – Egy tizennyolc éves fiatal már tudja, hogy mit akar, a mérnökhallgatók általában úgy jönnek ide, hogy határozott elképzelésük van – fogalmazott a MATE újdonsült címzetes egyetemi docense. 

Technikumtól a diplomáig kíséri diákjait. 
Fotó: Lang Róbert 

Nagy kihívás volt számára, hogy úgy vezesse be a hallgatókat a matematika tudományába, hogy szeressék és használják annak elemeit a mérnöki munka során. Hozzátette: az órákat a campuson tartja, ahol egy jól felszerelt labor is az oktató rendelkezésére áll a hasznos tudás átadására. A MATE és a Kaposvári Szakképzési Centrum együttműködésének és Mike Gábor személyének köszönhetően a Gépészből egyenes út vezethet a kaposvári campusra. 

Orientálni kell 

– Én hiszek abban, hogy már technikumban orientálni kell a fiatalokat a pályára, hiszen az iparnak szüksége van jól képzett gépészmérnökökre. Ráadásul olyan specializációt kapnak, amelyre az ipari szereplőknek Kaposváron és környékén igénye van, jegyezte meg a pedagógus. 
A leendő mérnökök duális képzésben vesznek részt, így már az első félévet követően belekóstolhatnak a munka világába. – Ez óriási lehetőség számukra, mert piaci szereplőknél töltik a gyakorlatukat, amivel két legyet ütnek egy csapásra: munkatapasztalatot szereznek és a szakdolgozati témájukhoz is inspirációt gyűjthetnek, felkészülhetnek arra és meg is valósíthatják, mondta Mike Gábor. A hallgatók többsége azt tervezi, hogy a környéken hasznosítja tudását, amelyet a Kaposvár számít rád program is támogat. A pedagógus szerint a hab már csak az lesz a tortán, ha majd mesterképzésre is lehetőség nyílik Kaposváron. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában