Ilyen még nem volt

2024.02.23. 06:38

Fagyival csábították a Balatonra  a budapestieket

Egy gombóc fagylalttal jutalmazták azokat, akik elmondták véleményüket arról, hogy mennyit volnának hajlandók kerékpározni, sétálni egy jó fagyiért, ha tavasszal a Balatonon pihennének. A felmérés érdekessége, hogy olyan embereket kérdeztek meg, akik éppen az Utazás 2024.  kiállításra látogattak el a csütörtöki napon. A már korábban is elvégzett kutatásból kiderült, hogy azok, akik rendszeresen használják kerékpárjukat, akár bevásárlásra, akár sportos kirándulásra, azok átlagosan 20-25 %-al nagyobb távolságot vállalnának be egy jó fagyiért, mint azok, akik csak kizárólag autóval közlekednek a hétköznapokban.

Sonline.hu

A felmérést végző turisztikai szakemberek már korábban több helyszínen elvégezték a kérdőíves kutatást, az összesített adatokból  úgy vélik, hogy az eredmény ugyan nem reprezentatív mintán alapul, ám ennek ellenére fontos adatokkal szolgálhat az idei szezonra nézve. Szerintük úgy tűnik, hogy az aktívabb, sportosabb életvitel még az étkezési, utazási szokásainkra is hatással van. Egy ízletes desszertért, de  finom főételért vagy egy jó borért is hajlandóik vagyunk többet utazni.

 Akik Február 22-én  megkóstolták  a Balaton Fagyiját, azok többsége elmondta:  inkább a tejes fagylaltokat kedvelik, de szívesen kísérleteznek gyümölcsalapú sorbettekkel is. Egy-egy új helyszín felfedezéséről többnyire barátoktól, szájhagyomány alapján értesülnek, de sokat segítenek nekik a tájékozódásban a versenyekről készülő sajtóhírek is.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke elmondta: már a a tavalyi szezonban is több ezer turistát késztetett kirándulásra a Balaton Fagyija választás. Most a BalatonBike365 standján találkozhattak a potenciális turisták a  tavalyi győztes, Amaretto cukrászda kínálatával. Az idei versenyt pedig májusban szervezik meg. 

Princzinger PéterMagyar Kerékpáros Szövetség elnöke hozzátette: a kerékpárosok gyakorta célállomásként jelölik meg a cukrászdákat, miután a tavalyi fagyis versenyen elindult cukrászdák jelentős része kerékpáros útvonalak mentén működik, ezért a bringás turisták gyakorta keresik fel ezeket. A tavalyi dobogós helyet elért cukrászdák mellet,  megtalálható a BalatonBike365 applikáció térképén közel kétszáz másik étterem,  kávézó, fagyizó is. , Ezek a 200 kilométeres tó körüli bringakör környékén helyezkednek el és sok közülük egész évben várja turistákat.

A turisztikai szakemberek azt javasolják: a Balatonnál érdemes a bevált ízek mellett mindenhol kipróbálni valami különlegest, hogy plusz élménnyel gazdagodjunk – erre tavaly remek alkalom lehetett a nyertes mellett,  a három különdíjas megkóstolása is. A Bagaméri Fagyizó édes csalogány névre keresztelt, a Sissi Kézműves Fagylaltozó egyszerűen túrógombóc nevű, és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fantázianéven futó fagylaltja egyaránt megért egy kirándulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában