Költségtérítés

2024.02.28. 12:01

Igényeljen támogatást egészségügyi utazáshoz

Orvoshoz, szakrendelésre vagy rehabilitációra utazik? Így veheti igénybe az utazási költségtérítési támogatást. Minden érvényes egészségbiztosítással rendelkező állampolgár jogosult bizonyos esetekben utazási költségtérítésre. Fontos, hogy az igényt a vizsgálat vagy egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor külön jelezni kell. Egészségügyi utazási költségtérítési támogatást biztosítottak és a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak, valamint a kísérőik jogosultak kérni. 

Támogatás kérhető járóbeteg-szakellátás; fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás; gyógyászati segédeszköz próbája, illetve kiszolgáltatása esetén; szűrővizsgálat igénybevételekor; gyógyászati ellátáskor; rehabilitációs szolgáltatás igénybevétele esetén; orvosszakértői vizsgálatra történő berendelés esetén. Kérhető a támogatás a tételes elszámolás alá eső hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel történő kezelésben részesülő biztosítottnak a gyógyszer átvétele céljából az ellátó centrumokban történő megjelenése esetén. 

Igényléskor a betegnek először a vizsgálat vagy a szolgáltatás helyén mindenképp kérnie kell igénye rögzítését. Erről az egészségügyi szolgáltató az ambuláns lapon, zárójelentésen vagy egyéb dokumentumon tájékoztató szöveget köteles elhelyezni. Ezt követően lehet beadni a kérelmet személyesen, postai úton vagy elektronikus úton Ügyfélkapun keresztül a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz. Fontos, hogy az igény csak e kérelem beadásával válik érvényessé. 

A részletekről a Magyar Államkincstár és a kormányhivatal honlapján lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában