Jegyzet

2024.03.20. 09:41

A széles út szezonja

Barkóczy László

Ahogy egyre inkább megmutatja szerethetőbb arcát az időjárás, úgy kerülnek elő kétkerekű járgányaink a garázsokból, és amint lehet, önfeledt száguldással próbáljuk imitálni a szabadság semmihez nem fogható érzését az utakon. 

Kedden Talmácsi Gábor, korunk legsikeresebb gyorsasági motorversenyzője, világbajnoka látogatott el a balatonboglári általános iskolába, hogy megszerettesse a gyerekekkel a motorozást. Ugyanakkor felhívta a gyerekek figyelmét arra is, hogy a kulturált közlekedés közös ügyünk, mindenkinek tenni kell érte. Mert az azért évek óta kevésnek látszik, hogy az amúgy sem vak autóvezetők figyelmét felhívjuk, hogy vigyázzanak, ilyentájt kirajzanak a kerékpárosok, motorosok az utakra. Ne megszokásból vezessenek, számítsanak arra, hogy a közlekedés többszereplős és gyorsabb lesz. De hiába tesznek meg mindent az autósok, ha a jó idő mámora elhomályosítja a szabadság lovasainak józan ítélőképességét. A reflexek, képességek még kicsit rozsdásak ilyenkor, ezeket érdemes lehet a KRESZ alapjainak átgondolásával együtt pallérozni. Veszélytelenné akkor sem válik majd a közúti motorozás, de hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkentsük a kockázatot. 

A nemrégiben tragikus körülmények között elhunyt másik nagyszerű motorosunk, Szvoboda Bence mondta el podcastműsorunkban korábban, nagyon szeret motorozni, de eszébe nem jutna versenypályán kívül is száguldozni. Mert az túl veszélyes. 

A felelősség tehát közös, és nagyon igaza van Talmácsinak, minél korábban el kell kezdeni ezt tudatosítani. Mert így lesz biztonságos a sport és a közlekedés egyaránt, és így lehet csak elég széles az út. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában