Konferencia

2024.03.21. 19:55

Jogi beszélgetések: 30 éves a legszínvonalasabb jogtudományi konferencia

A harmincadik Jogi Beszélgetések csütörtöki megnyitóján felidézték a három évtized történetét, mialatt a rendezvény az ország legszínvonalasabb jogtudományi konferenciájává vált. A megnyitón visszaemlékeztek a kezdetekre is.

Kovács Gábor László

Nem gondolta volna, hogy a 80. életévén túl ő fogja megnyitni a 30. Jogi Beszélgetéseket – mondta a Ujkéry Csaba, a Somogy Megyei Bíróság nyugalmazott elnöke, aki a rendezvény megszületésekor bábáskodott. A Fonyódi Bíróság üdülőjében egy balatoni beszélgetésen vetették fel az ötlet Kengyel Miklós egyetemi tanárral, majd Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke, Györgyi Kálmán, hajdani Legfőbb Ügyész, és Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara volt elnöke felkarolták az ügyet. Kéki Zoltán, a város nyugalmazott főjegyzője Szili Ferencnek, a levéltár volt igazgatójának szerepét emelte ki a szervezésben. 

– Harminc évnek súlya van, nemcsak egy ember, hanem egy rendezvény életében is – mondta Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának dékánja, aki az önkormányzatokról tartott előadást. 

Aggasztó a kistelepülések demográfiai helyzete

Nem tud felszabadultan beszélni az önkormányzatokról, de ennek nem jogi aggályai vannak, vallotta be. Az egyik oka a kistelepülések aggasztó demográfiai helyzete, ami a Dél-Dunántúlon szembeszökő. A 3200 magyar önkormányzat felének ezer, harmadának ötszáz lakosa sincs. A különbségek szétfeszítik a kereteket, mert van olyan önkormányzat, amelyik meghaladja az osztrák átlagot, de van olyan is, amelyik a bolgár átlagot sem éri el. A kistelepüléseken az önkormányzatok szerepe a közterület rendezésére és a rendezvényszervezésre korlátozódik, pedig helyi közösség nélkül nincsenek önkormányzatok, szögezte le. 

 

Pécsi politológusok mutatták ki, hogy az önkormányzati közmeghallgatásokra még 3 százaléknyian sem járnak, de a településrendezés és a környezetvédelem mégis megmozgatja a helyieket. Mások a helyi érdekek, ezt azzal példázta, hogy Németországban az akkumulátorgyárak mellett és az atomerőművek ellen foglalnak állást, míg hazánkban ez pont fordítva van. 

Június 9-én önkormányzati választások lesznek együtt az európai parlamenti választásokkal, de az új polgármesterek csak novembertől foglalhatják majd el a hivatalukat, hogy ne sérüljön az jog, hogy az előző polgármestereket 5 évre választották meg. Az ütközőzónában a jegyzők állnak majd, fura jogi szituációk alakulhatnak ki, ami a törvényességi felügyelet számára is kihívást jelenthet.            

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában