kultúra

2017.11.22. 09:00

Szabadba is csábítja a látogatókat a Rippl-Rónai-múzeum

A Nárciszünnep és középkori élettel kapcsolatos program vonzotta a leginkább az idén a látogatókat a Rippl-Rónai Megyei Múzeum programjai közül. De idén több foglalkozást házhoz vittek a múzeum munkatársai.

Koszorus Rita

Kettőezer-tizenhatban 48 ezer 500-an fordultak meg a Rippl-Rónai Megyei Múzeum intézményeiben, az idén augusztus végéig már 37 ezer 500-an. Az intézmény munkatársai szerint ez a szám még bővülhet, hiszen ősszel, iskolakezdés után sok diák látogatta a múzeumot. – Elsősorban iskolások látogatják a kiállításainkat – tudtuk meg Borzavári Balázstól, az intézmény közönségszolgálati munkatársától. – Őket a legkönnyebb megszólítani, hiszen sok kiállítás kapcsolódik a tananyagukhoz.

Ebben az évben a múzeum rendezvényei is jó látogatottságot produkáltak. – Minden intézményünkben van egy saját, húzóesemény – mondta Borzavári Balázs. – Ez a Szentjakabi Bencés Apátság esetében az Ostrea Peregrina, a Rippl-Rónai-Villa esetében a Nárciszünnep, a Fekete István Látogatóközpont esetében a Desedai Piknik és a Rippl-Rónai Múzeumban mindig a Múzeumok Éjszakája.

Mind a négy program sokakat csábított ki a négy fal közül. A Nárciszünnep mostanra olyannyira beleivódott az emberek tudatába, hogy még a rossz idő sem tartotta őket vissza attól, hogy ellátogassanak a Rippl-Rónai Villába.

A múzeum egyik leglátogatottabb intézménye a desedai Fekete István Látogató Központ, amely már a nyitás évében is közel 24 ezer embert vonzott és azóta is tartja magát a húszezer feletti látogatottság.

Őszi Zoltán, a Rippl-Rónai Megyei Múzeum múzeumpedagógusa elmondta, a közművelődési rendezvények és múzeumpedagógiai foglalkozások is kedveltek. – Egy éve 304 programunk volt, amelyekkel 9168 embert tudtunk megszólítani – mondta a szakember. – Az idén eddig 308 programot 8750-en kerestek fel. Tehát programok számában pedig már túlszárnyaltuk a tavalyi évet és biztosan hozzuk létszámban is.

A legtöbb látogató és csoport a megyeszékhelyről érkezik a megye távolabbi szegleteiből nehéz becsalogatni a vendégeket. Az intézmény Bőröndmúzeum programjával szólítja meg azokat az iskolákat, akik egyébként nem tudnak ellátogatni Kaposvárra. – Legutóbb Tabon és Csurgón jártunk – mondta Őszi Zoltán. – Vannak olyan foglalkozások amelyeket ki tudunk vinni egy kocsival. Például az alaprégészet vagy, a betyárfoglalkozás ilyenek. Így egy osztályteremben is meg tudunk tartani egy múzeumi foglalkozást.

A szennai Fekete László Általános Iskolába például rendszeresen járnak a múzeumi szakemberek, a történelem órához kapcsolódva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában