Liszt Ferenc Kamarazenekar

2018.03.23. 11:30

Siófokon adott koncertet Miklósa Erika

A Filharmónia Magyarország szervezésében adott koncertet Siófokon, a Kálmán Imre Kulturális Központban a Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima díjas operaénekesnő, Miklósa Erika, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Krausz Andrea

A világhírű koloratúrszoprán, Miklósa Erika fellépett a világ szinte összes színpadán, de sokan a Virtuózok című műsor zsűritagjaként ismerik. Alig húsz évesen lett annak idején az Operaház legfiatalabb magánénekese, majd New York és London sztárja, ugyanakkor ma azon dolgozik, hogy minél szélesebb réteg ismerje meg a műfajt rajta keresztül.

– Nem lehet a művészet annyira önző, hogy csak Budapestre koncentrálódjon – mondta Miklósa Erika. – Ezt az igényes programot most sok helyre elvisszük, mert én is vidéken élek és nagyon fontosnak tartom, hogy azok az emberek is hallják, akik nem biztos, hogy megtehetik, hogy az amúgy programokkal teli fővárosba utazzanak.

– Ez volt az első alkalom, hogy a Filharmónia égisze alatt Siófokon felléptem – tette hozzá Miklósa Erika. – A Balaton régió sokat jelent számomra. Most a Bakonyt és a Balatont is magába foglaló veszprémi Európa Kulturális Fővárosa-pályázat nagyköveteként is sokat foglalkozom a régióval. Az elmúlt három évben, mióta a kislányom megszületett, többet vagyok itthon, itt lakom a közelben és több lehetőségünk van, hogy kirándulhassunk, ellátogassunk a Balatonhoz – mesélte az operavilág talán leghíresebb Éjkirálynője, aki több mint kétszázszor énekelte el Mozart Varázsfuvolájának szerepét.

A siófoki koncerten az előadás második részében lépett színpadra G. F. Händel Szerelmi mámor című kantátájával Miklósa Erika. A Liszt Ferenc Kamarazenekarral több, mint 20 éves a szakmai kapcsolata, Olaszországban is szerepeltek ezzel a darabbal, ami igazi zenei csemege, meghitt tételeinek témája a szerelem és a halál.

– Nagyon ritkán játszott mű és komoly feladat elé állítja a zenekart, valamint az énekest is – mondta Tfirst Péter, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője, koncertmestere. – Rengeteg benne a recitativo, ami egy szabad dolog, de ezen a szabadságon belül annak a 3-4 zenésznek úgy kell együtt játszania, hogy az összeérjen.

A zenekart egyébként a világ minden részén szívesen látják műfaji sokoldalúsága és a rá jellemző tökéletes összjáték miatt. J. S. Bach, Boccherini és Grieg műveket adtak elő Siófokon, ahol ők is először koncerteztek. Négy nappal előtte hangversenyen ünnepelték fennállásuk 55. évfordulóját, ahol a fiatal francia zongoraművész, David Fray is fellépett. – Jó tesz az együttesnek, ha vidéken is játszunk, mert mindenhol más a közönség – hangsúlyozta Tfirst Péter.

A zenekar a kezdetektől fogva, majdnem 40 éven keresztül azonos felállásban működött, majd megújulás következett. Most már mindenféle korosztály képviselteti magát, a legfiatalabb zenészünk 25 éves, a legidősebb 72. – Ő az édesapám – mondta Tfirst Péter, aki szerint a legnagyobb elismerés, ha mindenhol szívesen látják és visszahívják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában