kiállítás

2018.08.06. 17:35

Miniatűr nosztalgia a Szín-Folt Galériában

A Somogy megyei képzőművészek színe-java, s horvát, francia, holland, finn, japán alkotók munkáiból válogattak a Szín-Folt Galéria szeptemberig nyitva tartó tárlatán.

Andricz Gabriella

– A számunkra legkedvesebb képeket állítottuk ki, azokat, amelyek az évek során a szívünkhöz nőttek – mondta Szabó Károly Attila galériavezető. – Huszonkét éve jött az ötlet, hogy kedves művészbarátaink munkáiból hozzunk létre egy tárlatot, olyan módon, hogy mi is hozzá teszünk az alkotásokhoz valamit. A kereteket mi válogattuk a képekhez, amelyek nélkül szinte nem is élnek igazán ezek a munkák, sok estben szerves részét képezik azoknak. Örültek a felkérésnek a művészbarátaink, hiszen számukra is kihívás kicsit kimozdulni a megszokott alkotói keretek közül, de természetesen kaptunk kritikákat is már.

Csiszár Elek festőművészt idézte a Szabó Károly Attila, aki kezdetben nem látott fantáziát a miniatűr műfajban, majd pár év múlva a galériavezetőről készült portréval pályázott a tárlatra, amit egy miniatűr balatoni panoráma követett. Történt mindez a kilencvenes évek végén, amikor olyan alkotók jelentették a somogyi művészetet, mint Tibol László, Szekeres Emil, Szirmayné Báyer Erzsébet, Honthy Márta, Takáts Zoltán, Bene János, Szabados János, Mocsári Mária.

– Hosszan sorolhatnám a neveket, akik közül sokan már nincsenek közöttünk, de több százra tehető a művészek száma, akikkel kapcsolatban voltunk és a mai napig tudunk egymásról – fűzte hozzá a galériavezető. – Számomra az egyik különlegesség a 2001-es év pályázati felhívása volt, melynek során Papp Árpád kaposvári tanár, író – aki már szintén nincs köztünk – felkérésére pár soros versek születtek, amelyeket illusztráltak az alkotók.

– A Magyar Alkotók Országos Egyesületével is kapcsolatban vagyunk, felhívásainkat ők is közvetítik, ennek is köszönhető, hogy számos olyan alkotó munkáját is őrizzük, akik Munkácsy-díjasok, illetve országosan elismert képzőművészek, mint például Matzon Ákos – fűzte hozzá Szabó Károly. – A miniatűrök különlegessége, hogy a legtöbb alkotó a tőle megszokott saját stílusban készítette a munkákat, nem jelentett akadályt számukra, hogy épp szobrokról, fotókról, vagy textilmunkákról van szó. Ennek köszönhetően a művészeti technikák száma is figyelemre méltó, láthatunk tűzzománc miniatűröket Czóbel Marianntól, mini bronzöntvényt Wéber Klárától, Gera Katalintól, márvány faragványt Kling Józseftől, vagy éppen könyv formátumú miniatűrt Nőt Bélától.

– Az évek során természetesen a fiatalabb generáció is képviseltette magát, így például Jónás Péter, vagy Koltai R. Sebestyén – tette hozzá. – A raktárunkban további képek sorakoznak, sajnos kezdjük kinőni a galéria adta lehetőségeinket, de folytatjuk a kezdeményezésünket lehetőséget teremtve az alkotóknak az immáron nevünkhöz tartozó alkotói műfajban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában