múltidéző

2020.12.25. 11:00

Történelmi utcazene: reneszánsz dallamok csendültek fel Kaposváron

Bach korát idéző hangszerje hangja töltötte meg a hétvégén a kaposvári Fő utcát. Bóka Bence egyenesen Itáliából hozta magával különleges hangszerét és teremtett nem mindennapi hangulatot az utcán.

Koszorus Rita

Utcazenészek újra meg újra felbukkannak Kaposváron, de barokk muzsikát csak kevesen hoznak a megyeszékhelyre. Bóka Bencével a Rippl-Rónai Józsefet csacsis fogaton ábrázoló köztéri szobor lábánál találkoztunk. A muzsikus – a helyi előírásoknak megfelelően – arcát takaró maszkban, jól bebugyolálva pengette a lantját. Elegendő volt néhányszor megpendítenie a hangszere húrjait, a figyelem máris rászegeződött, hamar népes közönség verbuválódott köré. A lába előtt heverő hangszertokba sorra helyezték el a különleges zenei élményt honoráló érméket a kaposváriak.

– Nagyon szép – mondta egy középkorú asszony és egy papírpénzt dobott a tokba, majd hozzá tette: sok a dolga, de nehéz szabadulni az utcakoncert hatása alól.

Bóka Bence lapunknak elmondta: huszonnyolc éve él és dolgozik Olaszországban. Velencében élvezhetik a zenekedvelők a játékát. – Egy másik zenésztársam révén kerültem Olaszországba – mesélte. – Ő itt dolgozott a kaposvári színházban és akkoriban nekem volt autóm, neki meg nem. Ezért rábeszélt, hogy menjek vele Olaszországba muzsikálni. Az út rettenetesen hosszú volt és akkor azt mondtam, hogy soha többet nem csinálom végig. Huszonnyolc évnyi ingázás lett belőle – tette hozzá.

Elmondta: mostanában lehangoló látványt nyújt a máskor turistáktól hemzsegő Velence, a világjárvány miatt szinte teljesen kiürült. Üresek az utcák, zárva van minden. Az ünnepekre utazott haza a zenész, rokonait látogatta meg Kaposváron. – Kíváncsi voltam, hogy mennyire vevők a kaposváriak erre a fajta zenére – tette hozzá. Szemmel láthatóan nagyon is tetszett a járókelőknek a barokk lant hangja.

Bóka Bence azt is elmondta: hangszere különleges darab, száztíz évvel ezelőtt Németországban gyártották. Már korábban játszott reneszánsz zenét, de akkor még gitáron. – A barokk pengetős hangszer abban különbözik reneszánsz rokonától, hogy több húrja van és gyakran jóval hosszabb is. A lantkészítő mesterek a 16. századtól egyre bonyolultabb nyakmegoldásokat alkalmaztak az extra húrok felfüggesztésére. A divatból a 17. század vége körül ment ki, amikor a billentyűs hangszerek, az operák és nagy koncerttermek hódítottak teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában