hangszer-királynő

2021.01.12. 18:20

A körkápolna legújabb éke az épített orgona

Új, épített orgonával gazdagodott a körkápolna Kaposváron. A három méter magas és másfél méter széles, fából készült hangszert az elmúlt napokban szerelte össze az építőmester, a hétvégén pedig már a hívek is megcsodálhatták a hangját.

Marosi Gábor

Szili Zoltán kántor-karnagy, a Kaposvári Egyházmegye zeneigazgatója elmondta: a székesegyház felújítása miatt az egyházi alkalmakat a körkápolnában tartják. Az épület azonban nem templomnak, hanem keresztelőkápolnának, az alsó része pedig kriptának épült annak idején, így a liturgikus eszközök egy része, mint például az orgona is, hiányzott.

– Átmenetileg digitális orgonán játszottam – fogalmazott Szili Zoltán. – Ez a hangszer azonban nem egészen úgy szól, mint egy rendes épített orgona, ezért kértem a püspökség vezetését, hogy vásároljunk egy másik hangszert. Kérésemnek eleget téve felkérték Vági Gyula orgonakészítőt és fiát, Vági Tamást, hogy tervezzenek ide egy hangszert és készítsék is el. Ez egy ötregiszteres pozitív orgona, ami azt jelenti, hogy öt hangszínen lehet rajta játszani.

A hangszerek királynője csaknem egy év alatt készült el. Mielőtt Kaposvárra szállították, a műhelyben is összeszerelték, hogy kipróbálják minden megfelelően működik-e. Ezután szétszedték apró darabokra, majd a kápolnában egy nap alatt összeépítették és behangolták. Az orgonában háromszáz síp van, fémből és fából készült is van köztük. A billentyűket fából alkotta meg az építő, és faragott motívumokkal díszítette ezeket. Szili Zoltán kiemelte: oktatási célokra is kiváló az új hangszer, hiszen más a billentése, mint a digitális változaté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában