anamorfózis

2021.07.16. 19:00

Kaposújlaki alkotó munkáját is kiállítják Visegrádon

Balázsi Eszter jóvoltából somogyi résztvevője is van a Circus Flow címmel nyílt képzőművészeti kiállításnak Visegrádon, ahol 117 kortárs magyar képzőművész 250 cirkuszi tematikájú, friss műve – festmény, grafika, szobor, fotográfia, videó – kínál elmélyülést a cirkusz világába.

Andricz Gabriella

Fotó: ADAM URBAN

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében kiírt pályázat a cirkuszművészet sokszínű világát mutatja be a visegrádi hajóállomáson, a Duna Event állóhajón. Balázsi Eszter, kaposújlaki gyökerekkel rendelkező alkotó munkája is megtekinthető a tárlaton, sőt, munkáját a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ megvásárolta azzal a céllal, hogy egy olyan gyűjtemény alapját hozzák létre, amely hosszú évszázadokon keresztül mutatja be a képzőművészek gondolatait a cirkuszművészetről.

– A témához kapcsolódóan egy anamorfózist készítettem, amely azokat a felismerhetetlenné torzított képeket jelenti, amelyek csak egy különös nézőpontból, vagy egy rájuk helyezett tükörtárgy segítségével válnak újra láthatóvá. Még a kaposvári főiskolás évek alatt ebből a témából írtam a szakdolgozatomat, és Orosz István munkái is inspiráltak, aki az anamorfózistechnika igazi mestere – mondta el az alkotó. Hozzátette, valójában a látvány kitalálása vett igénybe több időt, a technikai megvalósítás már gyorsabban ment, hisz nem először készített hasonló technikájú munkát.

– A ruhatervezőként, majd a vizuális kommunikáció tanáraként végzett alkotó folyamatosan keresi a pályázati lehetőségeket, szakmai ismereteit idén lakberendezői képzéssel gyarapította. – A művészet egészen pici gyermekkorom óta végigkíséri az életemet, mert édesanyám keramikusként dolgozott otthoni műhelyében, mellette pedig mindig kitalált egy-egy kreatív játékot nekünk – nővéremnek és nekem –, amivel egy életre megszerettette velünk a kézműveskedést. A rajzolás, festés, térplasztika, apróbb szobrok készítése, fonás, szövés a mindennapjaim részévé váltak. Szinte egyenes út vezetett számomra a kaposvári művészeti szakközépiskolába és a főiskola rajz szakára – mesélte az alkotó életéről.

– Édesapám elképesztő kitartása, sokoldalúsága, türelme és fáradhatatlansága pedig olyan példát mutatott, aminek köszönhetem, hogy napról napra előrébb juthatok a céljaim elérése felé. Jelenleg Budapest közelében élek, célom, hogy megtaláljam azt, amivel valójában szeretnék foglalkozni – mondta el az alkotó, és elárulta azt is, hogy a mai napig foglalkoztatják az új alapanyagok, modern technológiák, szokatlan megoldások, amit művészeti munkásságába szívesen beépít. – Célom, hogy egy „kicsit mást” alkossak, ami lehet egy új formavilág, új funkció vagy egy új látásmód, ami visszaköszön a munkáimban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában