versmondó verseny

2021.11.07. 14:00

Színeket, illatokat, érzelmeket csaltak elő a versekkel

Nyolc éves volt a legfiatalabb és hetvennégy éves volt a legidősebb a XX. Kaleidoszkóp VersFesztivál versmondó versenyén. Szombaton és vasárnap négy kategóriában szavaltak a versenyzők. A hétvégén is számos izgalmas programon vehettek részt az érdeklődők a fesztivál három kaposvári helyszínén.

Góz Lilla

Nagy volt az izgalom szombat reggel a Csiky Gergely Színházban. Volt, aki gyorsan még egy szendvicset evett, más Rubik kockával játszott. Megyeri Hanna Budapestről érkezett a versmondó versenyre.

– Babits Mihály Esti kérdés versét hoztam szombatra, nagy élmény számomra, mikor szavalok, felelevenednek bennem képekben a sorok– mondta el a fiatal versenyző. Kállai Mihály Kecskemétről érkezett Kaposvárra.

– Nagyon visszahúzódó voltam és második osztályban kiderült, hogy a vers-és próza mondás jól megy, a szavalás segített kinyílnom – mondta el a hetedikes diák, akit elvarázsolt a Csiky teátrum, alig várta, hogy felfedezhesse az épületet.

Számos versmondó érkezett a határon túlról. Mester Balázs Szászrégenből jött családjával. Míg várakozott Rubik kockával játszott.

– A bátyám ismerkedett meg először a versekkel, színészkedéssel és nekem is annyira megtetszett, hogy ezt az utat választottam – mondta el a 11 éves versenyző.

A Kaleidoszkóp VersFesztivál versmondó versenyére hatvanan jelentkeztek versszínház,verszene, versmondás és versfilm kategóriában. A legfiatalabb versenyző nyolc, a legidősebb pedig a 74 éves Szegedi Géza volt, aki Attalából érkezett.

– Gyermekként második lettem egy országos versenyen és jelentkeztem is a színművészeti főiskolára is, ahová felvettek, de sajnos az anyagi háttér miatt nem tudtam elmenni, viszont a versek szeretete megmaradt, amelyeket utcán adom elő zenei kíséretben – mondta el a versenyző, aki Márai Sándor, Wass Albert költeményeit szavalta.

– A világot jelentő deszkák mindenhol ott vannak, bárhol megfordulunk a világban velünk van a költészet, amelyek egybefogják gondolatainkat, érzéseinket – mondta el köszöntőjében Lutter Imre fesztiváligazgató. Hozzátette: egy-egy költő alkotása ezerszínűvé válik, az emberi érzések lenyomatává válik a versmondók által. Kányádi Sándor idézetével kívánt sok szerencsét a versmondóknak.

– Rajtad is áll, hogy verseim szirmokká nyílnak-e, vagy jól időzített repeszdarabokká, ki-ki éljen azzal, hogy virággá bontja ki a gondolatokat, vagy bombáz súlyos, vagy könnyedebb gondolatokkal – mondta el Lutter Imre.

Véget ért a sokszínű fesztivál

Nagy elánnal, teltházas Caramel-koncerttel indította el a Magyar Versmondók Egyesülete és a Csiky Gergely Színház, Kaposvár a 20. jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztivált kedden este. De a hétvégén is számos izgalmas programon vehettek részt az érdeklődők a három kaposvári helyszínen. A Győri Nemzeti Színház 152 lépés Auschwitz felé előadása nagy sikert aratott, amely a haláltábor parancsnok életét mutatta be, hogy válhatott náci tömeggyilkos egy ötgyermekes családapából. A versmondó verseny díjkiosztóját vasárnap este rendezték. A fesztivál Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból darabjával zárult a Soproni Petőfi Színház és a felvidéki Csavar Színház koprodukciójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában