Fotók

2022.07.24. 15:55

Hetet léptek a házasság felé a Krisna-völgyi búcsúban

A forró hétvégéje ellenére több ezren látogattak el a somogyvámosi Krisna-völgybe, ahol a vendégek bepillantást nyerhettek az indiai védikus hagyományok világába, kulturális kincseibe, és a magyar vidéki élet és népi hagyományok körébe. A Krisna-völgyi búcsúba három napon át várták a vendégeket.

Turbéki Bernadett

Pénteken holival, vagyis tavaszünneppel nyitották meg a Krisna-völgy kapuit a látogatók előtt. A színes festékszórással járó ünnepséget Indiában márciustól kezdik ünnepelni, a leghosszabb és legszínesebb fesztiválnak számít. Az eseményt szombaton is megemlegették.

– Tegnap már a holin is itt voltunk. Kalapom még egy kicsit színes maradt – mutatta mosolyogva Nagy Anita, aki Albertirsáról érkezett.

– Rengeteg megpróbáltatáson mentünk keresztül, míg végre ide értünk. A három és fél órás utat öt óra alatt tettük meg, mintha valaki azt akarta volna, hogy ne érjünk ide, adjuk fel. Amióta itt vagyunk, minden harmonikus lett körülöttünk: nyugodt és békés – mesélte a budapesti Bodrogi Gabriella, miközben egy Krisna tudatú esküvőre igyekezett, ami szerepelt a rendezvény programjában. Két fiatal pár is vállalta, hogy a látogatók előtt kelnek egybe.

– Olyan szép kultúra ez, hogy örülök, ha az embereknek megmutathatjuk. Az esküvőhöz fűződő tradíciónak nagyon mély jelentése van. A fő szempont, hogy Isten áll a házasság középpontjában. Az egész ceremónia erről szól és az életünk is, hiszen a házainkban is fő helyet foglal el az oltár – mondta Tarangini Devi Dasi, az egyik menyasszony.

– A készülődés ugyanúgy jelen van, mint az európai kultúrában. A menyasszonyt viszont csak azok láthatják, akik öltöztetik. Nekem jut a lehetőség, hogy a letakart arcát elsőként megpillantsam a szertartáson. Hétszer körbe jár engem, és közösen járjuk körbe ugyancsak hétszer a tüzet, majd az Isten felé teszünk hét lépést most a templom helyett a színpadon. A hét közös lépés után leszünk házastársak – mondta Bencsik János, a vőlegény. Az esküvő után az ifjú párt egy teljes napra összekötik egy csupán méternyi hosszú kendővel, hogy az egységben, az együttműködésben gondolkodjanak a továbbiakban. Az így eltöltött huszonnégy óra tanít és megnevettet egyszerre.

– Indiában három-hét napig is eltart egy esküvő. Nálunk a szertartás egy óra – magyarázta Jurkovics István, kommunikációs vezető. A három nap alatt az esküvőkön kívül számtalan színes program várta az érdeklődőket, akikhez igyekeztek közelebb hozni a Krisna-völgyben készült termékeket.

– Növeltük a termelést, hogy látogatóink is részesei lehessenek a kézműves termékeinknek. A szövőmanufaktúránk termékei korlátozott számban ugyan, de elérhetők lettek most a látogatók számára is – mondta Jurkovics István, aki az indiai gasztronómiára is felhívta a figyelmet. A gyerekeket is szó szerint színes programokkal várták az iskola épületébe, ahol kézműves tevékenységeket és társasjátékokat is kipróbálhattak. A szépülni vágyók magukra ölthették az indiai viseletet. Természetesen a vezetett séták sem maradtak el Krisna-völgyben, ahol akár ökörfogatra is szállhatott, aki már gyalog elfáradt a hőségben. A rendezvényt színes színpadi programokkal, előadásokkal, meditatív lehetőségekkel és még színesebb kirakodóvásárral kísérték.

Hennával szépültek a hölgyek

Milliméteres precizitással, koncentrálva dolgoztak megállás nélkül a hennával festők a hétvégén. Hölgyeket díszítettek az idővel eltűnő mintákkal, amely a nyár éke lehet rajtuk.

–Nagyon szeretik a hölgyek, ezért is készül. A hennát eredendően sok mindenre használták, első sorban a menyasszonyt és a násznépet díszítették a minták – mondta Nisanta Sándorfi Péterné, aki akkor kezdett Hennafestéssel foglalkozni, amikor gyermekei kezdtek felnőni.

–Először hobbi szinten foglalkoztam vele, most már vásárolni is lehet nálam kellékeket ehhez a többnyire nyári műfajhoz, amit nagyon szeretek, mert nagyon kreatív tevékenység – tette hozzá a hennafestő.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában