Kultúra

2022.08.22. 16:00

Képekről és életekről mesélt a Csöpp Csiky

T. B.

Könyvbemutatót tartottak az imremajori Csöpp Csikyben: a Pártay-Éber művészházaspár életét és munkásságát bemutató kötetekkel ismerkedtek meg az érdeklődők. A kaposvári Pártay István és a bajai Éber Anna a századforduló után született, a képzőművész házaspár nyarakat töltött balatonfenyvesi nyaralójában, amelyben a mai napig megvan a műterem, ahol a balatoni témájú műalkotásaik születtek. 
– Rengeteg időt töltöttek Feny­vesen és sok balatoni témájú képük készült. Elsősorban balatonfenyvesi tájképek, ám a vasútvonal is megihlette őket – mondta Stammler Ábel, a könyvbemutató szervezője. 

A kiadványok ötlete Pártay Lilla, a házaspár Kossuth-díjas koreográfus-balettművész lányától származik. Két kötet a két alkotó életművének egy-egy szeletét mutatják be, a harmadik Etúria virága címmel Pártay István firenzei, etruszk vonatkozású grafikáit, kultúr- és művelődéstörténeti esszéit tartalmazza. Ez utóbbi kötetet Pártay Balatonfenyvesen fejezte be. 
– A vízparthoz közeli nyaralójuk remek lehetőséget adott az alkotásra. Éber Anna alkotásaiban sokkal több a líraiság, különböző napszakokban festette meg a Balatont. Pártay István grafikus alkat volt, erős kontrasztokat használt, inkább a viharos, zaklatott Balaton jelent meg a képein – mondta Ludmann Mihály művészettörténész a könyvbemutatón. 

– Elköteleződtünk a kultúra mellett, ezért építettük fel a Csöpp Csikyt a kaposvári színház partnereként – mondta Antics László, a Majorka Alapítvány alapítója az előadással egybekötött eseményen. – Egyre több programnak tudunk itt helyszínt biztosítani. Azért szerveztünk most könyvbemutatót, hogy a kötetek megjelenésére felhívjuk a figyelmet. Tervezzük, hogy a művészházaspár képeiből egy kiállítást is rendezünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában