Somogyi siker

2022.10.08. 08:44

Az Év tájháza díjat nyert a somogyszobi Vilma-ház

Pénteken a Győrhöz közeli Felpécen adták át az Év tájháza 2022. kitüntető címeket, amelyeket a Magyar Tájházak Szövetsége a XIX. Országos Szakmai konferencia és találkozó keretében adott át.

K.R.

Fotó: Events Marketing and More

A Magyarországi Tájházak Szövetsége Pápán és Felpécen rendezi XIX. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját. A konferencia napján, pénteken került sor Az Év Tájháza kitüntető cím átadására, melyet a szövetség legrangosabb elismeréseként idén a somogyszobi Vilma-Ház nyert el - közölte szerkesztőségünkkel a szövetség. 

A Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöksége a közel 20 éves példaértékű gyűjtő, értékmegőrző, bemutató, örökség éltető és közösségteremtő tevékenységéért ítélte adományozta az elismerést a Vilma-háznak. 

Somogy megye déli részén, a Belső-Somogyi-homokvidéken meghúzódó település büszkesége a Vilma-ház, amely a falu első téglából épült parasztháza volt. A háromosztatú, füstöskonyhás lakóházat 1839-ben a jómódú, református Puskás család építtette, melynek egyik éke a kétkemencés, szabadkéményes pitvar. Az épület mindvégig a család tulajdonában maradt, majd 1982-ben az utolsó tulajdonos, Puskás Vilma halála után országos műemléki rangot kapott a lakóház, népi műemlék lett, s kormányzati segítséggel községi tulajdonba került. 2001-ben a KÖH műemlék- helyreállítási programja keretében az önkormányzat támogatásával, valamint a Ház védelmére és működtetésére létrehozott Vilma Háza Alapítvány közreműködésével sikerült az épületet fölújítani, fölavatni és átadni a köz javára 2003. szeptember 6-án. A Vilma-ház 2019-ben Örökségünk Somogyország Kincse kitüntetésben részesült.https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2019/09/a-somogyszobi-vilma-haz-lett-somogyorszag-legujabb-kincse A Vilma ház átadására emlékezve minden szeptember színvonalas programokkal, a Vilma nappal emlékeznek a település számára fontos eseményre. 

A Vilma-ház
 

A Vilma-ház berendezését a falu polgárai adták össze. Tisztaszobája a 19. század végének, a lakószobája a 20. század elejének lakáskultúráját idézi. A szellemi és tárgyi emlékek gyűjtése azóta is folyamatos. Az elmúlt két évtized alatt több ezer darab tárgyat sikerült a Vilma-háza gyűjteményébe menteni. A portára kinti kemencét, zsaluszerkezetes melléképület, egy fonott górét, kutat és méhest telepítettek át az idők folyamán műemlékvédelmi engedéllyel. 

2009-ben megtörtént a leltározás, azóta hivatalosan is muzeális kiállítóhely a Vilma Ház gyűjteménye: közgyűjtemény. 2014-ben pályázati úton a hátsó udvarra egy új, nagy melléképületet építtettek, melyben konyhát, kemencét és foglalkoztatót alakítottak ki. Itt kapott helyet a kovácsműhely is. 2018-ban a foglalkoztató tetőterét építették be, ami mára látványraktár szerepét tölti be. 2018-ban elkészült a fészer a mezőgazdasági eszközök számára, majd egy kisebb fedeles rész az asztalos-kádár műhelynek és nyári foglalkoztatónak. 2020-ban a parókiáról áttelepített fekete házban kamrát alakítottak ki, és megnyílt 2 négyzetméteren a Budi-múzeum is. 2021-ben pályázati forrásból a segesdi szőlőkből áttelepítettek egy adományba kapott présházat a portára, a szőlészeti-borászati eszközökkel együtt. A talpas, favázas épület védett.

Jelentős szellemi örökség is gazdagítja gyűjteményt:

- dr. Jankovits Tihamér plébános „Somogyszob története” első kiadása,

- a Vikár Béla által gyűjtött somogyszobi népdalok felvételei,

- Csobor Kálmánné: Háziszőttes alkalmazása Somogyszobon című munkája (1964),

- Györkös Rudolf szerkesztésében Somogyszob monográfiája,

- a falu egyéb szellemi értékeit, szokásait Spanics Katalin gyűjtötte össze,

- a régi falusi költő, Puskás Illés egyetlen megmaradt verse is megtalálható itt.

- Leírások őrzik Somogyszob régi református szokásait: a menyasszonygyászt, a karácsonyi asztal terítését, a nagypénteki fehér gyászt, a Húsvéti rét és a csordakihajtás szokásait.

- A Vilma-ház 2022-ben közel 1500 darab digitalizált fényképet kapott, melyek a falu és

lakóinak életét idézik meg az 1950-60-as évekből.

Az ingatlan, a rajta lévő épületekkel az önkormányzat tulajdona, a gyűjtemény, berendezés és egyéb ingóságok a Vilma Háza Alapítványé, aki önálló jogi személyként 40 önkéntes aktív munkájával egyben működtetője is a háznak.

A gazdag gyűjtemény egész évben látogatható, egyéni és csoportos látogatókat is szívesen fogadnak, gyermekcsoportok részére kézműves foglalkozásokat, viselet-bemutatót, népi gyermekjátékokat tartanak.

Mondhatjuk, hogy a Ház a falu „lelke”, hiszen közösségi és családi rendezvényeknek is helyet ad, volt ott már osztálytalálkozó, vilmásoknak halotti tor, születésnap, baráti találkozó, esküvő és fényképezkedés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában