Magyar költészet napja

2023.04.13. 18:52

Azt a verset szeretik, amelyik nehezen adja meg magát

A vers él, nem kell mellé magyartanárt állítani – ezt a tanulságot vonták le résztvevők azokon a somogyi rendezvényeken, melyeken a költészet napjáról emlékeztek meg a héten. A Takáts Gyula Könyvtárban kerekasztal-beszélgetésre várták az olvasókat, és Balatonszárszón is összegyűltek a legjobb versmondók.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: N.L.

Saját elmondása szerint indulatból szervezett kerekasztal-beszélgetést Horváth Péter kaposvári könyvtáros, mert a korábbi versnépszerűsítő akciókon rendre az irodalmi szöveggyűjtemények anyaga köszönt vissza, és ezen szeretett volna túllépni. Gombos Péter olvasáskutató, a Magyar Olvasástársaság alelnöke éppen a napokban látott egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy a fiatalok számára ma is érdekesek még a versek. 

– Sokszor temették már a verseket, de a jelek szerint még nem kell, és ebben biztosan szerepet játszik az, hogy nagyon erős a kortárs magyar költészet – mondta az olvasáskutató. – A vers kevés szóval sokat tud mondani, és ez mindig működni fog, akár néhány karakterrel is.   

Ha egy jó versről beszélgetünk, azt közösen fejtsük meg, ajánlotta. Alakuljon ki párbeszéd közöttünk, és ez vezet ahhoz, hogy a vers és a befogadója is közelebb kerüljön egymáshoz. Az a tapasztalata, hogy a diákok azt a verset szeretik jobban, amelyik nehezebben adja meg magát.  

– A vers kisgyermekkortól átszövi az életünket, ott zümmög a fejünkben, mint egy bogár – mondta Vancsuráné Sárközi Angéla drámapedagógus. – Számomra a vers kapaszkodó volt kamaszkorom óta, és jó, ha a mai gyermekeknek is van kapaszkodója.

Schulz Martin Csombárdról származó kaposvári rapper CNC-esztergályosként és programozóként dolgozik, és 12 éve foglalkozik dalszövegírással. Folyamatosan publikál az előadói oldalán, nagylemeze és néhány hete egy kislemeze jelent meg. Nem készít megzenésített verseket, de a költészetben mindig talál olyan technikai megoldásokat, amelyeket átemelhet, és belefűzhet a saját gondolataiba. Gombos Péter számára egy jó dalszöveg és egy rap betét is vers, ezért ott a helye az irodalomórán, de a rossz dalszöveg ismérveit is meg kell beszélni, mert ízlésrombolóvá válhat.  

 

Marcali és balatonszabadi diák lett a legjobb 

A költészet napja alkalmából a vármegyei általános iskolák legjobb versmondói mérték össze tudásukat a balatonszárszói József Attila Általános Iskolában csütörtökön délelőtt. Immár 36. alkalommal rendezték meg a rangos szavalóversenyt. Az 5.-6. osztályosok mezőnyében a balatonszabadi Szász Andrásé (Kincskereső Általános Iskola) lett az első hely, míg a 7. és 8. osztályosok között a marcali Csordás Júlia (Mikszáth Kálmán Általános Iskola) előadását ítélte a legjobbnak a zsűri. A résztvevők, köztük Witzmann Mihály országgyűlési képviselő az iskola parkjában lévő József Attila szobornál koszorúztak. A megmérettetésen összesen 29 diák indult, a rendezvényt a Somogy Vármegyei Önkormányzat, a Kaposvári Pedagógiai Központ, a siófoki tankerületi központ és a balatonszárszói önkormányzat rendezte. Délután a József Attila emlékházban Tallián Mariann és Lázár Balázs színművész-költő házaspár Szendrey Júlia-estjét tekinthették meg az érdeklődők.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában