Színházi Olimpia

2023.04.25. 10:25

Elstartolt a Bábművészeti Világtalálkozó Kaposváron

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem előadásával vette kezdetét a Bábművészeti Világtalálkozó kaposvári eseménysorozata hétfőn. A X. Színházi Olimpia részeként megrendezett, húsvéttól egészen Szent Iván napjáig tartó fesztivál keretei között ötven előadást lát vendégül a BábSzínTér.

Andricz Gabriella

Fotó: Muzslay Péter

Kisgyermekek helyett ezúttal középiskolások és egyetemisták ültek a BábSzínTér nézőterén a Bábművészeti Világtalálkozó nyitó előadásán, akiket Pályi János köszöntött. 

– Javában zajlanak országszerte a X. Színházi Olimpia színvonalasabbnál színvonalasabb eseményei, melyek számos kísérőprogrammal is kecsegtetnek. Ilyen például a nemrég lezajlott pécsi Karakulit-árnyjáték fesztivál. Kaposváron május-júniusban ötven előadás lesz látható, a világ legjobb bábművészei érkeznek hozzánk, de lesznek vásári bábjátékosok, utcaszínházak, muzsikusok, artisták, zsonglőrök és óriásbábosok is – emelte ki köszöntőjében Pályi János. – Kívánom, hogy mindenki találja meg a kedvére valót, hisz a világtalálkozó kiemelt célja az országban működő tizenkét bábszínházban, hogy minden korosztályhoz szólóan tudjon élményt kínálni – mondta el a BábSzínTér vezetője. 

A marosvásárhelyi egyetemisták Weörös Sándor Bennem a létra című versszínházi előadását Gombos Péter olvasáskutató, a MATE főigazgató-helyettese vezette fel, aki a költő zsenialitását emelte ki. – Engedjék, hogy vigye önöket a mozgás, a zene, a ritmus, ami Weörös Sándor költészetének a lényege. Azt gondolom, mindannyiunknál is jobban tudta, mi is valójában a vers. Nem véletlen, hogy a Bóbita című kötet biztosan megtalálható sokunk könyvespolcán. 

Az egyetemisták vizsgaelőadásaként született produkció, amely a költő verseit különleges színházi eszközökkel szólaltatta a közönség körében is az újdonság erejével hatott. 

– Nem mindennapi előadást láttunk, szinte szálltam a darabbal, és néhány általam ismert vers is egy új értelmet kapott – mondta el Vajda Milán a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium diákja, aki társaival érkezett az előadásra. A világtalálkozó további eseményei a kisebbeknek is tartogatnak különleges élményeket, szerdán Yeung Fai kínai bábjátékos, aki a kínai hagyományokra épülő lélegzetelállító jelenetekkel ejti ámulatba a közönséget. A szervezők elmondták, hogy májusban a Nagyváradi Bábszínház érkezik A helység kalapácsa című előadással, majd a pünkösdi hosszú hétvégén több szabadtéri produkciót is bemutatnak. A júniusra tervezett Rippl-Rónai Fesztiválon is különleges előadásokkal készülnek a szervezők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában