2023.08.18. 06:46
Péknek álltak az óvodások, elkészítették kenyerüket
Óvodások lepték el a desedai pékséget. A nemzeti ünnep közeledtével látogattak el az üzembe, ahol kis kezükkel formált péksüteményeket készítettek, amelyeket a toponári óvoda udvarán található kemencében sütöttek ki.
Fotó: Kovács Tibor
Éppen, hogy csak felérték a nyújtó asztalt, de serényen dolgoztak a toponári óvodások. Miután körbenéztek a pékségben, ráálltak a mérlegre, belenéztek a lisztes zsákokba, nekiálltak tésztát nyújtani. – Nyuszikát csinálunk, a szeme mazsola – mondta el az öt éves Csongor. Harminc gyermeket hoztak el a toponári óvodából a pékségbe. – Az államalapítás alkalmából egy héten szerveztünk a gyerekeknek programot, megtudhatták hogyan lesz a búzából kenyér, valamint a gyakorlatban is megnézhették a helyi pékségben a gyártási folyamatokat – mondta el Tóthné Keszeg Ildikó, a Festetics Karolina Központi Óvoda óvodavezető-helyettese.
Péknek álltak az óvodások, elkészítették kenyerüket
Fotók: Kovács TiborHozzátette: már délelőtt befűtötték a kemencét és ebédre friss kenyeret, valamint a gyerekek alkotásait sütik ki. Tóth Tamás, a Desedai Pékség ügyvezetője elmondta: minden évben meglátogatják a lelkes óvodások. – Mindig nagy kíváncsisággal érkeznek és próbáljuk nekik játékosan bemutatni a szakmát, hátha köztünk vannak a jövő pékei – tette hozzá Tóth Tamás. Megjegyezte: augusztus 20-a előtti napokban nagy hajrára készülnek idén is. Húsvét mellett ilyenkor is sok kenyér fogy. – Több száz kenyeret sütünk ilyenkor és rendeltek nagyobb parasztkenyeret, apróbb Erzsébet kenyeret is, amelyet a templomban szentelnek meg – mondta el a pékség tulajdonosa. Megjegyezte: a kenyereik kovásszal készülnek, de élesztőt is használnak, mert így könnyebb irányítani a gyártási folyamatot.