Helyi kultúra

2023.08.16. 12:36

Somogyi huszárok ejtették túszul Napóleont

A Plzen melletti Krimicében (Csehország) ismételték meg a franciák és az orosz-osztrák csapatok közötti három császár csatáját (1805. Austerlitz) a hétvégén hagyományőrzők.

Györke József

Bosnyák Dávid Levente a somogyiak Hadik huszárkapitánya elevenítette fel, miként „játszották le” az érdekes történelemközelítő jelenetet.
– Úgy értesültünk, hogy Bonaparte Napóleon Plzen környékén vert tábort a seregével. Augusztus 11-én ugyan kértük a város nagytemplomában Isten segítségét, s kerestük áldomásra a város legendás folyékony kenyér gyárát, de ezúttal a hadiszerencse nem a javunkra dőlt el – mondta el a kapitány. – Augusztus 12-én sajnos, a franciák létszámban, manőverezésben messze felülmúlták a szövetségesek seregét, nem kisrészt Napóleon császár jelenléte miatt. A győzelem ugyan nem lett a miénk, de célunkat elértük. A franciák nem tudtak Bécsig eljutni – foglalta össze a Bosnyák Dávid.

 Bonaparte Napóleon úriemberként viseltetett. Nemes ellenségnek nevezve a szövetségeseket. A somogyi huszárok azonban csínnyel készültek. Amikor Napóleon maga testőreivel és vezérkarával, maradt, a két magyar huszár közrefogta, s csak úgy engedte övéihez, hogy szavát vették, váltság díj fejében egy közös fotózásra. A kép elkészült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában