Népmese napja

2023.09.28. 11:21

Minden napra jut mese a siófoki könyvtárban

Egy héten át tart a mesefolyam a siófoki városi könyvtárban, ahol kézműves foglalkozással, bábelőadással és népzenei műsorral is várják a gyerekeket a népmese napjához kapcsolódva.

Sonline.hu

Szeptember 30-án – Benedek Elek születésnapján – ünnepeljük 2005 óta a magyar népmese napját, ebből az alkalomból szerveznek egész héten programokat. Szerdán népzenétől volt hangos a könyvtár gyermekrészlege. A Menyegző Értékőrző Egyesület várta műsorával az érdeklődőket, akik népi játékokkal és hangszerekkel is megismerkedhettek. 

– A népzenét és a népmesét ötvözzük programunkban – mondta Lelovics Zsolt népzenész. - Egy történetre fűzzük fel a muzsikát, amelyben a többi között tekerőlantot, hegedűt, citerát, furulyát és kobozt is megszólaltatunk. A műsorba mindig bevonjuk a gyerekeket, akik így részesei lesznek a produkcióknak. 

Egész hétre való mesés programmal készültek a siófoki könyvtár gyermekrészlegén a kis olvasók legnagyobb örömére. – Mindig én választok mesekönyvet – mondta lapunknak a 6 éves Tóth Zorka Veronika, aki azt is elárulta lapunknak, hogy gyakori látogatója a könyvtárnak, és nem volt kérdés számára, hogy a mesehétre is benézzen. A kislány elmesélte: a kalandos történeteket szereti leginkább, de a szülei a népmeséket is megismertették vele. 

– A jó elnyeri jutalmát, a gonosz megbűnhődik, és mindig kapunk segítséget a végső megoldáshoz. A népmesék fontosak, mert olyan sokszínűek, hogy a gyerekek bele tudják magukat képzelni, nemcsak a történetbe, hanem a szereplők bőrébe is – mondta Tókáné Rózsa Andrea, a könyvtár gyermekkönyvtárosa. 

Fotók és bábok

– Egy nap kevés lett volna arra, hogy a népmesék sokszínűségét és fontosságát megmutassuk, ezért aztán egész hétre való programot szerveztünk – mondta el lapunknak Tókáné Rózsa Andrea. Idén fotósarkot is berendeztek a siófoki könyvtárosok, akik a zenés meseműsor mellett bábelőadást és kézműves foglalkozást is szerveztek a siófoki könyvtár gyermekrészlegén, ahol péntekig a népmeséké a főszerep. 

Írta: Szabó Gabi

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában