Történelem

2023.09.06. 19:30

Őslények őrzik a kereki romvárat, imádják a turisták

A kirándulók kedvelt úti céljává vált ezen a nyáron Kereki. Külföldi és magyar vendégek is előszeretettel keresték fel a déli parthoz közeli somogyi kistelepülést, ahol egyre gyarapodnak a látnivalók. Őslények őrzik a romvárat, madárpark, kilátó és látogatócentrum várja a kirándulókat az erdő közepén.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

Az idei nyár tapasztalata, hogy Kerekiben akkor nő meg a turistaforgalom, amikor a Balatonnál nem süt a nap. Strandidő híján a Balatonnál nyaraló családok felkerekednek, hogy látnivalókat, programokat keressenek. Idén nyáron sokuk Kereki felé vette az irányt, a csöpp somogyi faluban ugyanis ma már egymást érik az attrakciók. Madárpark, dinópark, vár és látogatóközpont: igazán imponáló a felsorolás. 

– Viszonylag későn indult be a forgalom, amelynek az oka egyértelműen az, hogy még mindig nem ismerik elegen a falut és az itt található lehetőségeket – magyarázta Répási Vendel, a Kereki Dinópark tulajdonosa. Hozzátette: sokan jönnek gyerekekkel, aki pedig egyszer megfordul a parkban, az visszatér. – A környéken viszonylag kevés lehetőség van arra, hogy a kisgyerekes családok tartalmas programot találjanak. A dinópark viszont erre tökéletes, hiszen a kicsik szeretik a dinókat, de nálunk van légvár, csúszda, gokart, tehát egy egész napot el lehet itt tölteni, tette hozzá. 

Fotók: Kovács Tibor


– Azt vettük észre, hogy amikor nincs strandidő a Balatonnál, azonnal megtelnek az utcák autókkal – mondta Csicsai László polgármester. – A településen ma már több látnivaló is van. A legfontosabb természetesen a kereki romvár, ahol a közelmúltban panorámaterasz és látogatójárda épült. Itt már évente húszezer felett van a látogatók száma. Kedvelt a dinópark, a balatoni madárkert is, ezek tömegesen vonzzák a turistákat. Ennek nagyon örülünk, hiszen megélhetést ad a helyi vállalkozásoknak, gyarapodik a falu. 

Első nyarát zárja hamarosan a Szofi vendégház, amely már a harmadik szálláshely Kerekiben. 
– Szerencsére végig telt házasak voltunk. Ez köszönhető volt az időjárásnak, de annak is, hogy igyekeztünk helyben programlehetőségeket kitalálni a vendégeinknek. És a kereki attrakciók is idecsábítják a turistákat – mondta Herold Tamás tulajdonos. Jellemzően magyar turisták keresték fel Herold Tamásékat és egy hétre érkeztek hozzájuk a családok. De volt, akinek csak rövidebb időre tudtak szállást biztosítani, ők azt ígérték: jövőre előbb foglalnak és biztosan legalább két hétig maradnak Kerekiben. 

 

Bécsi család a dinós vártúrán 

 – Bécsből érkeztünk Magyarországra, Balatonfenyvesen nyaralunk most néhány napig a barátainkkal – mondta lapunknak Daniela Wehoffer. – Mivel az időjárás ma nem kedvezett a fürdéshez, ezért úgy gondoltuk, hogy felfedezzük a környéket. Így találtunk rá Kerekire, s nem csalódtunk, megérte idejönni. Ez egy igazán hangulatos hely, a felnőtteknek tetszett a kis vár, a dinóparkot pedig imádják a gyerekek. Nyomban belevetették magukat a dinók felfedezésébe, amelyek a fák között bújtak meg. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában