Obsitos program

2023.10.12. 17:25

Böröndi Gábor: háborús időkben a nyugdíjas katonák tapasztalatára is szükség van

A veszélyek korába értünk – hangzott el azon a fórumon, amelyet nyugdíjas katonáknak rendeztek Kaposváron a MH Lahner György 2. ellátóezrednél. A Honvédelmi Minisztérium és a honvéd vezérkar hívta életre az obsitos programot, az országjárás egyik állomása volt a kaposvári laktanyában.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

A fórumon a honvédség jelenlegi vezetése információkat osztott meg a minisztérium céljairól és fejlesztéseiről, és kikérték a nyugdíjasok tapasztalatait is. A nyugdíjas katonák figyelemmel kísérik a mai történéséket, és egymás között megbeszélik a változásokat, mert a világpolitikáról és a háborúkról mindenkinek van véleménye, felelte kérdésünkre Pető László, nyugállományú alezredes, a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubjának elnöke. A nyugdíjasok aktív korukban még más ismereteket sajátítottak el, de vállalták, hogy a társadalom és a honvédség között hidat képeznek és népszerűsítik a honvédelmi politikát.   

– A társadalom eltávolodott a honvédségtől a sorkatonaság megszűnése óta – mondta Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkár-helyettese Kaposváron. – Nap mint nap azon dolgozunk, hogy a magyar honvéd visszanyerje a régi presztízsét.  

Kaposvár mellett az idén még Budapesten és Székesfehérváron szerveznek találkozót az obsitos programban. 

– A katonai eskü egy életre szól, ezért a nyugállományú honvédeknek egy életen át érezniük kell a honvédség gondoskodását – folytatta a szakpolitikus. – Azon igyekszünk, hogy minél több olyan kedvezményt, jogosultságot kapjanak, amelyek az aktívakat is megilletnek. 

Az országban a 15 ezer nyugállományú katona közül 10 ezren 65 év felettiek. Ők a honvédség 65 partnerének kedvezményeit élvezhetik, még kegyeleti költségtérítés is jár nekik. A tárca idősügyi stratégiája a félidejéhez érkezett, és a következő évek céljait közösen akarják meghatározni.   

 Ütőképes és korszerű haderőt terveznek, átfogó fejlesztésekkel, bontotta ki Böröndi Gábor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, aki hangsúlyozta, hogy kaposváriként hazajött, hogy jelentsen a nyugállományúaknak, és továbbvigye a tőlük kapott fáklyát. Kaposvár katonaváros, mindig számíthatott a katonáira, és igyekszik figyelni rájuk, mondta köszöntőjében Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő. A fórum végén az obsitosok ajándékot vehettek át a Civilút Alapítványtól.            

A távoli konfliktusok is számítanak  

Előadásából kitekintve Böröndi Gábor visszaemlékezett a kaposvári gyermekkorára, amikor a Bartók Béla Utcai Általános iskolába járt, és a 12-es busszal judo edzésre igyekezett. Hidegháborús helyzet volt, de nyugodt légkör, idézte fel ifjúsága idejét, az 1970-es éveket. Akkor nagy létszámú hadsereget tartott fenn az ország, és rengeteget gyakorlatoztak, a kaposvári lakótelepeken gyakran szólt a riadó. Azóta véget ért a hidegháború, ám több szintű szembenállás alakult ki, elemezte a világ mai helyzetét. Most a távoli konfliktusok is számítanak, mint Tajvan és Kína esete. Az USA figyelme Ukrajnáról Izrael és a Hamasz harcára irányult, de a Balkánon sincs nyugalom, mondta. Koszovóból a békefenntartók közül 27 sérült magyar katonát kellett hazahozni, említette meg. A magyar hadsereg akkor képes ellátni a feladatát, ha garantálja a biztonságot önállóan vagy a szövetségi rendszeren belül, szögezte le.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában