Sírokon át vezet az út a falakig

2023.10.08. 07:00

Csaknem nyolcszáz éves csontokat rejt a föld Bárdudvarnokon

Folytatódott Bárdudvarnokon az egykor premontrei prépostság feltárása, ahol a Rippl-Rónai Múzeum régészei egy temető maradványait hozták felszínre.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Csontvázak, gombok és érmék is előkerültek Bárdudvarnok kaposszentbenedeki településrészén, ahol egykoron a Premontrei Prépostság állt. 
A dombtetőre felkapaszkodva már távolról látszottak a több méter mély gödrök, melyek egyikében egy csontváz alakja rajzolódott ki. S ahogy még mélyebbre hatoltak a régészek, egyre több emlék került elő egy letűnt korból. A Rippl-Rónai múzeum régészei 2014-ben kezdték az egykor itt álló épületegyüttes és egykori falu feltárását, s azóta az idei már az ötödik ásatási évad, amelyet – akárcsak a többit – a Nemzeti Kulturális Alap pályázata támogatta. Az önrészt pedig a bárdudvarnoki önkormányzat finanszírozta. 

– 2019-ben kezdtük el a prépostság egyéb épületeit feltárni, a templomtól délre kutakodtunk, ott, ahol az előzetes georadaros mérés mutatott épületeket – mondta Molnár István ásatást vezető régész. – Találtunk kettőt is, mindkettőről megállapítottuk, hogy még a prépostság idején, tehát a középkorban elpusztulhattak.

Fotó: Lang Róbert

 Mivel csak egy-egy falszakaszra leltünk, ebben az évben az volt a célunk, hogy próbáljuk ezeket az épületeket kiszerkeszteni, legalább a befordulásukat megtalálni, hogy lássuk, mekkorák lehettek. 
Molnár István elmondta azt is, hogy sikerrel jártak, hiszen a kutatás során több elképzelés is napvilágot látott arról, hogy állhattak az épületek. Mivel középkori épületekről van szó, s abban az időszakban az volt a törvény, hogy a templomok közelébe kellett temetkezni, sok sírt is találtak több rétegben. 

Molnár István szerint akár több száz vagy ezer sír is lehet a területen. – Amikor lepusztult egy épület, sírokkal rombolták szét az alapozás maradványait is – tette hozzá a régész. – Sok sírt találtunk egymáson, amiket ki kell bontani ahhoz, hogy elérjük azt a mélységet, ahol az alapfalak megvannak. 

A premontrei szerzetesek felszentelt papok voltak, tehát plébánosi funkciót is elláttak. Ezért egy klasszikus falusi temető van a föld alatt, ahol nem csak a szerzetesek és a kegyúri család tagjainak maradványai nyugszanak. 

Fotó: Lang Róbert

Bárdudvarnok határában állt egykoron Somogy vármegye egyetlen premontrei prépostsága. Az 1252-ben Szent Benedek tiszteletére alapított monostor része volt egy háromhajós templom, amely vélhetően a török korban pusztult el. 
A korábbi ásatások során került elő pápai bulla, kemencék maradványai és török kori hajtűk is. 
A most feltárt leletek restaurálás után a vármegyei múzeumba kerülnek. 

Fotó: Lang Róbert


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában