Kötet

2023.10.08. 09:00

Fekete István és Bereczk Sándor is megjelenik az új, Táncsics gimnázium kötetben

Iskolapadból a magasba címmel készült kötet a Táncsics Mihály Gimnázium egykori sikeres diákjairól, amelyet a napokban mutattak be az intézmény tornacsarnokában.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

A Récsei Balázs főlevéltáros kutatómunkája alapján elkészült könyvet a Sommsich-Táncsics Gimnázium Baráti Köre Egyesület adta ki. 
– A kötet a sommsichos-táncsicsos közösség összetartozásának szimbóluma, fogalmazott Kéki Zoltán, az egyesület elnöke a könyvbemutatón. Volt már hasonló könyv, azt Mihályfalvi László, a gimnázium volt igazgatója készítette el az egyesületi tagok bevonásával. – Abban szakmák szerinti bontásban gyűjtöttük össze az iskola kiemelkedő eredményt elért öregdiákjait, ezt a névsort bővítettük most tovább. A 241 oldalas kötet 1450 példányban készült el, amelyre összesen ötmillió forintot költött az egyesület gazdasági társaságok és magánszemélyek felajánlásából.  

A kötetbe a Táncsics Mihály Gimnázium sikeres volt diákjai között 4 Kossuth-, 8 Széchenyi-díjas, 12 akadémikus, 12 nemzetközi tudós és művész, 2 miniszterelnök, 7 miniszter és 32 országgyűlési képviselő életrajza is bekerült. Mások mellett Juan Gyenes is a Táncsics Mihály Gimnázium falai között töltötte középiskolai éveit, de Fekete István alma matere is volt, ahogyan Hegyi Árpád, Bereczk Sándor és Bors István László, valamint Bene Ferenc is itt érettségiztek. – Az Iskolapadból a magasba című kötetbe gyűjtött életpályák mutatják meg a fiataloknak, hogy a magasba vezető út nem az egyéni jólét hajszolásában rejlik, hanem tanulással, munkával, lemondással, kitartással lehet és érdemes elérni – fogalmazott Kéki Zoltán
A könyvből az iskola diákjai szeptemberben már mindannyian kaptak egy-egy példányt és a jövőre itt kezdő elsősöket is megajándékozzák vele. A kötet 1450 példányban készült el, melyre ötmillió forintot költöttek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában