Sonline.hu videó

2023.10.21. 17:31

Friss murciért és finom falatokért vették nyakukba a Kishegyet a borbarátok

Az esős idő dacára ismét élettel telt meg a balatonlellei Kishegy, ahol a hétvégén tartották az ötödik Murci Fesztivált. Pohár nem maradt szárazon, hiszen aki nem bort, az murcit kortyolgatott a Kishegyre vezető utat végigjárva.

Koszorus Rita

Fotó: Németh Levente

Ősszel sem áll meg az élet a balatonlellei Kishegyen, ahol az ötödik Murci gasztrofesztivál kedvéért 13 pincészet, 12 étterem, 1 minden mentes cukrászda és 1 pálinka manufaktúra kínálta legjobb borait, pálinkáit, édességeit és ételeit. – A célunk az volt a Murci Fesztivállal, hogy meghosszabbítsuk a szezont és minél több embernek mutassuk meg ezt a gyönyörű helyszínt, valamint azt, hogy a Balaton nem csak a lángosról és a hekkről szól, mondta Bor Norbertné, főszervező. 

További fotók a képre kattintva! 
Fotó: Németh Levente

A kitelepülő éttermek ugyanis pontosan olyan minőségben kínálták az ételeiket, ahogyan azt hozzájuk betérve megtapasztalhatja a vendég. A teljesség igénye nélkül kóstolhattak a látogatók szmókerben készült húsokat, vadast újragondolva, hagyományos pörköltet, macaront és rákóczi túróst, kézműves hamburgert, valamint sütőtökös panna cottát is. Persze a főszerepben az isteni nedűk álltak, amelyekből bőséges választékot kínált a Murci Fesztivál. – Egyre többen jönnek minden évben és nagyon szeretik a borok mellett a pezsgőket és népszerű a murcikóstoló is, mondta Füredi-Hujber Kata borász, akitől azt is megtudtuk: sok olyan visszatérő vásárlójuk van, akik a Murci Fesztiválon ismerkedtek meg a pincészet boraival. 

– Most egy kicsit a nyarat próbáljuk behozni, mert egy kicsit elhúzódtunk, mivel már október vége van. De szerencsére eddig az idő kitartott és mellettük állt. Szerintem ez a fesztivál is nagyszerű dolog, de még több hasonlóra lenne szükség télen is, hogy itt tartsuk a turistákat egész évben, mondta Koltai Tamás szőlősgyöröki borász. Három újborral kínálta a vendégeket Koltai Tamás, a pinot noir rosét, egy királyleányka rizlingszilvánit és egy Irsai Olivért.

 

Koltai Tamás szerint több hasonló rendezvény kellene. 
Fotó: Németh Levente

Aki csak szembejött velünk a Kishegyen borospoharat vitt a kezében, vagy épp nyakába akasztva, s előbb-utóbb mindegyikbe került egy kis aranyló, vagy vöröslő nedű. Sok pincénél hallottunk a magyar szó mellett idegent, s a külföldi vendégek is elismerően nyilatkoztak a kóstolt tételekről, ételekről. – Nemrég költöztünk Balatonszemesre a feleségemmel, aki magyar és hallottunk erről a rendezvényről. A Kishegyen már jártunk az itt található egyik étteremben és nagyon szeretjük ezt a környéket. A rizling a kedvencem és nagyon tetszik, hogy ilyen sokféle bor van és hogy a magyar kultúra számára ennyire fontos a borászat. Korábban nem tudtam erről, hiszen az Egyesült Királyságban sosem találkoztam magyar borral, mondta a feleségével Tinával sétáló Jason Penn, aki eredetileg London közeléből származik. 

Volt persze sok olyan vendég is, aki már visszatérő. – Fonyódról érkeztünk a családommal, voltunk már korábban és nagyon jók az itteni borok, igaz én ma sofőr vagyok, de szerencsére sok finom étel is van, mondta Szalai Levente, aki egy tányér narancsos sütőtökkrémlevessel keresett magának helyet a Pócz Pincészet udvarán. Ahol szinte egy gombostűt sem lehetett leejtetni, annyian tértek be. 

A programot színesítették a Kishegyi kápolnánál kitelepülő kézművesek és a gyerekek jó hangulatáról gondoskodtak a rajzzal és arcfestéssel készülő helyi szolgáltatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában