Fotók

2023.11.28. 17:22

Bárdos András: a közösségi médiában is helyt kell állniuk a könyvtárosoknak

Szakmai napot és törzsgárda ünnepséget szerveztek a Takáts Gyula Könyvtárban kedden, ahol összesen 21 díjat osztottak ki.

Marosi Gábor

Elismerést kaptak azok a könyvtári dolgozók, akik tíz, húsz, harminc, vagy éppen már negyven éve dolgoznak ugyanabban az intézményben szerte Somogyban. Az eseményen átadták az Év könyvtárosa – Kellner Bernát Emlékdíjat. Ezt a könyvtári szakterületen végzett kimagasló munkájáért Csizmadia Tünde, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár dolgozója vehette át. A Takáts Gyula Könyvtár a saját díját is kiosztotta az ünnepségen, melyet a dolgozók szavazatai alapján ítéltek oda. A könyvtárért, az olvasókért díjat idén Ács-Gergelyné Varga Lilla kapta meg.

Rázsits Veronika, a Takáts Gyula Könyvtár igazgatója lapunknak elmondta, az esemény célja a szakmai ismeretterjesztés is. 
– Miden szakmában fontos, hogy képezzük magunkat és meg tudjunk újulni – emelte ki a könyvtár igazgatója. – A médiáról és az online jelenlétről beszélt most a két előadó. Ez fontos, hiszen korunk legnagyobb kihívása, főleg a könyvtáros társadalomnak, hiszen nagyon el van öregedve. Az idősebb dolgozók kicsit nehezebben mozdulnak az online tartalmak felé. Ehhez kaptak egy kis ízelítőt, hogy képezzék magukat, gondolkodjanak el ezeken a dolgokon és esetleg újítsák meg a munkájukat – tette hozzá Rázsits Veronika.

Könyvtári imázs a 21. században a köztudatban és a médiában címmel tartott előadást könyvtárosoknak Bárdos András újságíró, televíziós műsorvezető a Takáts Gyula Könyvtárban. Bárdos András kiemelte, szükség van arra, hogy a könyvtárak a közösségi médiában vonzóvá tegyék, és „eladják” szolgáltatásukat, azonban minden korosztályt más felületen kell megszólítani.

Az eseményen Pintér Rómeó, Kaposvár alpolgármestere kiemelte, amikor az ember valamilyen információt szeretne keresni, hozzájutni, vagy tájékozódni akar, akkor egyre inkább a legjobb megoldásnak tűnik a könyv. 

– Ugyanis a modern információs világunkban kezd a helyzet úgy kinézni, hogy a könyv válik az egyetlen biztos kapaszkodóvá – fogalmazott az alpolgármester. Huszti Gábor, a Somogy vármegyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta, ha valamit alkotni szeretnénk, akkor közösségi térbe kell mennünk. Kézbe venni egy könyvet, elolvasni és megtudni mit gondoltak azok, akik előttünk éltek és közöttünk vannak most is – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában