Téli program

2024.01.13. 19:54

Mindenki jól lakott a faluban: hagyományos disznóvágást tartottak Látrányban

Nyolcadik alkalommal hívták hagyományos disznóvágásra a látrányiakat szombaton.

Góz Lilla

Fotó: Németh Levente

Kelemen Ferenc polgármester elmondta: az első disznótort 2014-ban tartották, a koronavírus járvány alatt elmaradt, de amint lehetett, folytatták a hagyományőrző rendezvényt. Hozzátette: a helyieken kívül távolabbról is, például Budapestről érkeztek résztvevők, hogy újra átéljék a falusi disznóvágás hangulatát. – Három disznót vágtunk le, összesen csaknem ötszáz kilósak voltak és a pörzsöléstől a tisztításon át a bontásig mindenki kivette a részét a feladatokból – emelte ki a polgármester. 

 50-60 főként helyi segítő dolgozott kora reggeltől, délre már frissen sült hús került az asztalra és negyven idős embernek vittek kóstolót. Este hat órától pedig hurkával, kolbásszal is megvendégelték a helyieket. Felajánlásból bort és pálinkát is kortyolhattak a résztvevők. – Vannak még disznóvágások a településen, de lényegesen kevesebb, mint régen, szerettük volna ezt a hagyományt feleleveníteni és kicsit összehozni a látrányiakat az esti disznótoron – mondta el a polgármester. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában