Megemlékezés

2024.01.14. 17:27

Nemzeti trauma marad a doni áttörés

Gyászünnepséget tartottak vasárnap délelőtt a doni áttörés 81. évfordulója alkalmából a kaposvári Hősök templománál.

Góz Lilla

Fotó: Muzslay Péter

Emlékeztek azokra a somogyi katonákra is, akik a tizedik könnyű hadosztályban harcoltak és nem térhettek haza. –  A doni áttörés a második világháború magyar szempontból az egyik legtragikusabb eseménye, több, mint százezer katonánk életét követelte – kezdte köszöntőjét Balogh Dezső nyugállományú őrnagy. Felidézte, hogy 1943. január 12-én kezdődött meg a vörös hadsereg ellentámadása a Don-kanyarban és az offenzíva felőrölte a a csaknem kétszázezer főből álló második magyar hadsereget. – A doni áttörés örök trauma marad nemzetünk számára, hazánk történelmének legtragikusabb fejezetei közé tartozik – jegyezte meg Balogh Dezső. Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere ünnepi beszédében kiemelte: kötelességünk emlékezni a Don-kanyarban elesett katonákra, akik között több ezer somogyi is volt. – A tizedik könnyű hadosztályban harcoltak és a tizennégyezer főből hat- hétezren vesztették életüket, kerültek fogságba – mondta el Borhi Zsombor, aki felidézte Somogyi János kaposvári tizedes megpróbáltatásait.

 – Mennyivel könnyebb áldozattá válni, mint győztessé, tőlünk keletre ismét ropognak a fegyverek, a józan közösségi emlékezet menthet meg minket attól, hogy ugyanazt éljük át, mint nagyapáink, dédapáink nemzedéke – emelte ki az alpolgármester. Puskás Béla, elmondta: a magyar katonák a mínusz harminc fokban erőn felül teljesítettek, hogy tartsák a frontvonalat. Megemlítette azt is, hogy a kaposvári Mindszenty téren 2000-ben állították fel a Hősök emlékművét, azóta az emlékezés színterévé vált. Több, mint ezeregyszáz első és második világháborús kaposvári katona neve van a márványtáblákra felvésve. A gyászünnepségen vasárnap délelőtt a város, a vármegyei kormányhivatal, katonai és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el és mécsest gyújtottak a hősök emlékére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában