Sonline.hu videó

2024.02.06. 19:00

Egy napra zenésznek álltak a siófoki diákok

Akár életük első saját dalát is felvehették a látogatók a Kálmán Imre Kulturális Központban, de azt is kipróbálhatták, hogy Dimitri Vegas vagy Steve Aoki, hogyan készít egy remixet a következő fesztiválra. Siófokon kétszáz négyzetméteren állítottak ki hangszereket a Hangszert a kézbe program részeként, amelyek mindegyikét kézbe foghatták és kipróbálhatták a gyerekek, s megtapasztalhatták, milyen felemelő érzés muzsikálni.

Koszorus Rita

Fotó: Németh András

A zenét természetes közegében, keletkezése pillanatában tapasztalhatták meg azok a gyerekek, akik ellátogattak a Hangszert a kézbe országjáró program 77-ik állomására, Siófokra. A muzsika tulajdonképpen kicsalogatta a diákokat az iskolapad mögül és maguk is dallamot kreálhattak. – Nagyon szeretem a zenét és ez a program is szuper volt. Énekórán is szoktunk ritmusokat tapsolni a könyvből, ez a feladat is hasonló volt, mondta Bics Tímea. 

Fotó: Németh András

Sokan megcsodálták a kiállított hangszereket és persze olyanok is voltak, akik kipróbálták azokat. Nyári Rikárdó a dobok mögé ült be. – Korábban az iskolában zongoráztam, de már nem játszom, inkább most a sportra fókuszálok, mondta a siófoki Baross Gábor Technikum diákja. 

Többen is érdeklődve vették kezükbe a dobverőket, Dominik szemmel láthatóan nem először tett így. – Nemrég kezdtem el gyakorolni, otthon nekem is van egy kisebb elektromos dobom. Nekem nagyon tetszik a hangszer, de ezenkívül többön is játszom. Főként tubán, a tabi fúvószenekarban zenélek, de tanulok ukulelézni és még tervezem a gitárt is. Szóval én elég zenecentrikus vagyok, mert nagyszerű dolog hallgatni, na de készíteni és azt megtapasztalni, az egy következő szint, mondta Cvalinga Dominik. 

Ezt az élményt szerették volna átadni a gyerekeknek a szervezők, hiszen zenélni igazi élmény. – Egy picit megfeledkeztünk ebben az új technológia központú világban arról, hogy ott vannak a hangszerek. A szülők felelőssége az, hogy milyen eszközt adnak a gyerek kezébe. És nem mindegy, hogy egy okostelefont, vagy egy hangszert. Ha utóbbit adjuk neki érdemes megfigyelni néhány perc használat után a gyermek szemét. Látni benne azt a csillogást, ami a zene csodája, fogalmazott a Andrásik Rémo, a Hangszeresek Országos Szövetsége főtitkára. 

A szövetség megbízásából még 2008-ban készült egy felmérés, amely arra mutatott rá, hogy kevesen játszanak hazánkban hangszereken. Ez adta az ötletet a szövetségnek, hogy útjára indítsa a Hangszert a kézbe programot. A siófokival együtt már több mint 150 ezer látogatót fogadtak a rendezvényeken, ahol a gyerekek 18 rendhagyó énekóra közül választhatnak és 127 hangszert, valamint zenei eszközt próbálhatnak ki három napig. A programra ellátogató gyerekeket Molnár Anita Siófok alpolgármestere köszöntötte. – Nagyon örülök, hogy 2020. után újra ilyen sokan vagytok itt, s azért is boldog vagyok, mert kevesen tudják rólam, de én is zenélek, dobolok, mondta az alpolgármester a diákoknak. 

Fotó: Németh András

A zene fontosságát emelte ki megnyitó beszédében Kiss László, a Kálmán Imre Kulturális Központ vezetője. – A zene az emberi kultúra alapvető része, fontos szerepe van a szellemi fejlődésünkben, de fejleszti az esztétikai érzéket is, mondta az igazgató. Hozzátette: nagyszerű kezdeményezésnek tartja a Hangszert a kézbe programot, hiszen a gyerekek a muzsika csodáját testközelből tapasztalhatják meg. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában