Fotók

2024.04.01. 16:37

Nem úszták meg szárazon, zselici ugróssal folytatódott a szennai locsolás

A legények vizes vödörrel locsolták hétfőn a leányokat a Szennai Skanzenban, ahol a húsvéti forgatagban táncosok és muzsikusok elevenítették fel a hagyományokat. A látogatók csodájára jártak a látványban bővelkedő, mozgalmas rendezvénynek, mely több mint 500 vendéget vonzott, nem sokkal a kezdés előtt is hosszú sor kígyózott a bejáratnál.

Harsányi Miklós

– Tetszik a skanzen és szép a környezet, megnézzük a portákat, s a locsolkodást is várjuk – mondta a győri Horváth Gyula, aki párjával látogatott a hétfői forgatagba. 
Ínycsiklandozó finomságok közül válogathattak a betérők: Tóth Krisztina standján mákos-meggyes rétest éppúgy kínált, mint lecsós-kolbászos bucit, aki akart, szennai húsvéti perecet majszolhatott. A kézművesek is kipakolták portékáikat, volt, ahol hímes tojás árultak, egy közeli asztalnál kisasszondi repce és napraforgó mézet vásárolhattunk.

– Három portánál elevenítjük fel a  hagyományos locsolkodást, délután a Kis Tuli együttes műsorát tekinthetik meg az érdeklődők – mondta Balogh Enikő tagintézményvezető. – Azt szeretnénk, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát, programunkat szagosvíz készítés, nyuszisimogató továbbá népi játszó-kézműves kuckó is színesíti.

Németh Zoltán, aki kisunokájával, az egy éves Noémivel várta a locsolkodást a somogyszobi portán, azt mondta: a forgatag összehozza az embereket. A kaposvári Beke Balázs az ünnepek alatt olyan helyre vágyott, ahol kellemes körülmények között lehet együtt családjával. Szennába először látogattak ki és bő fél órán belül annyi minden érte őket, hogy máskor is vissza kívánnak térni.

– Szerintem sokan igénylik, hogy minél több gyerek megismerje a régi hagyományokat – hangsúlyozta Beke Balázs. – Így lehet megőrizni azokat a szokásokat, értékeket, amit aztán felnőtt korukban ők is átadhatnak. Ma már több helyen jártunk, gyermekünknek nagyon tetszett a nyuszisimogató is. 

Az első helyszínen, a somogyszobi portán népviseletbe öltözött lányok várták a fiúkat, a Zselic Alapfokú Művészeti Iskola közreműködésével látványban bővelkedő, mozgalmas  produkcióval indult a forgatag. A legények, miután illedelmesen elmondták a verset, vödörrel meglocsolták a leányokat és arra szemlátomást különösen ügyeltek, hogy senki ne maradjon ki. Egy fiatal édesanya, aki végig fotózta az emlékezetes pillanatokat, nevetve azt mondta: a vízből nemcsak a lányoknak, hanem néhány csepp a nézőknek is jutott. Ami a legfontosabb: idén sem hervad el senki. A locsolás után zselici ugróssal indítottak a táncosok, kiemelkedő teljesítményüket nagyra értékelték a látogatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában