Tábor

2017.08.25. 07:00

Egy évtizede képzik a minikapitányokat Fonyódon

Mintegy tíz éve oktatja a gyerekeket nyaranta Kocsis Ádám és egyesülete Fonyódon. Mára nem csupán egy izgalmas nyári tábor, de elismert képzőközpontja is lett a vitorlás sportoknak.

Barkóczy László

– Egy évtizede szervezünk foglalkozásokat minden nyáron, és négy éve az új egyesületünk (Vagabund Vitorlás SE) égisze alatt – mondta el kérdésünkre Kocsis Ádám, az egyesület alelnöke. – Elsősorban gyerekeknek, akik legalább hat évesek. Felső korhatárt ugyan nem jelöltünk meg a jelentkezésekkor, de a tábor alapvetően a fiataloknak szól. Ötnapos turnusokban tanítjuk meg a gyerekeket ennek a szép vízi sportnak a fortélyaira. A tábor főként bejárós, vagyis a szülök reggel kilencre hozzák, és délután négykor viszik nap mint nap a növendékeket. Akinek ez gondot okoz, annak tudunk segíteni a szálláskeresésben is. A tanév vége után szinte azonnal kezdünk, és az augusztus 20-i héten ér véget minden évben. Vagyis nyolc-tíz héten keresztül folyamatosan oktatunk.

– Természetesen különbséget teszünk új belépő és visszatérő – mert szerencsére ilyen gyerek is egyre több van évről évre – között – tette hozzá. – Egy turnusban átlagosan 25 gyerek vehet részt, így tudásszintek szerint tovább csoportosítjuk őket. Így kialakítottunk kezdő, haladó és versenyző csoportokat is egy-egy turnuson belül. Erre a differenciált oktatási formára nem csak azért volt szükség, hogy mindenkit felkészültségének megfelelően tudjunk képezni. A kemény munkának köszönhetően mára itt a Fonyódi Vizisport Központban nemcsak vitorlás tábor vagyunk, hanem egyben a Magyar Vitorlás Szövetség által szakmailag elismert képzőhely is. Ez nem csak nagy megtiszteltetés, de felelősség is: egy minőségbiztosítási rendszer mentén felügyelt oktatást kell nyújtanunk, és a tananyag átadása is az előírásoknak megfelelően történhet. Ennek köszönhető, hogy minden itt végzett gyerek a tábor végén edzésnaplót kap, amiben pontosan leírjuk, melyek azok az ismeretek, melyeket elsajátított. Ezzel a dokumentummal aztán bárhol folytathatja az országban a képzést, mindenhol elfogadják az itt szerzett tudást, és biztonsággal építhetnek rá.

Az egy hét nem tűnik hosszúnak, a víz, a szél és maga a vitorlás is sokaknak mint bizonytalan, nehezen kontrollálható dolgot jelent. Ezért is különösen érdekes, meddig lehet eljutni gyerekként, egy ilyen sok tényezős sportban.

– Igazából nagyon sok mindent át lehet adni ez idő alatt – fogalmazott Kocsis Ádám. – Gyakran kérdezik tőlem a szülők, kell-e úszni tudni ahhoz, hogy vitorlázni tanulhasson a gyerek. Igazából egy vízbiztonságot várunk el belépő feltételként, vagyis merjen a gyerek bemenni a vízbe, ott érezze jól magát, ne féljen. Nálunk a Balaton vízszintje a déli parton megszokottnál magasabb, így sosem engedünk gyereket a vízbe mentőmellény nélkül. De egy hét idő elég lehet ahhoz, hogy egy kezdő is képes legyen Optimist vitorlást végigvezetni egy kijelölt pályán. De az elméleti ismeretekből is sok mindent meg lehet tanítani. Tanulunk a viharjelzésekről, az időjárásról, de a társmentésről, a mentőmellény helyes használatáról is. No meg természetesen megtanulunk csomót kötni.

Az idei évnek különös zárást adott, hogy flottaverseny is volt a vizisport központban. – Két hajóosztály, az RS FEVA és a Laser Pico versenyét rendeztük meg – mondta. – Ez valójában egy versenysorozat harmadik állomása volt a Balatonmáriafürdőn és az Alsóörsön rendezett versenyeket követően. Ez egy országos bajnokság szintű verseny volt. Szép eredményeket értünk el, összesítésben egy nyolcadik és egy tizedik helyet sikerült szereznünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában