úszás

2017.10.28. 17:29

Adu bácsi emlékére ugrottak vízbe

36. alkalommal rendezte meg az Adorján József Emlékversenyt a kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE. Akárcsak az elmúlt években, most is több száz úszó érkezett Kaposvárra, hogy a nívós verseny keretén belül adózzon Adorján József emlékének, valamint felmérje, milyen formában van az idény kezdetén.

Klein Péter

A hagyományoknak megfelelően a kaposvári uszodában elhelyezett Adorján József emléktábla megkoszorúzásával vette kezdetét az idei úszóverseny. Nyitóbeszédében Pintér Rómeó, Kaposvár Ifjúság és Sport Bizottságának elnöke elmondta: két év múlva már egy teljesen új, 50 méteres, tízpályás versenymedence ad otthont az Emlékversenynek.

– Tizennyolc egyesület érkezett, jobbára a Dunántúli régióból, de a fővárost is képviselte egy csapat – tudtuk meg a házigazda, 1. MCM-Diamant Andorján SE mesteredzőjétől, Kovács Lászlótól. – Évről-évre egyre többen jönnek az emlékversenyre, jó visszajelzéseket kapunk, reméljük, ha elkészül az új uszoda, még több egyesületet és úszót tudunk fogadni.

– Minden igazolt sportolónkat szerettük volna elindítani a versenyen, de sokan betegséggel küzdenek – tette hozzá Kovács László. – Augusztusban zártuk a szezont, most pedig ezzel a megmérettetéssel kezdtük az újat. Elindult a tehát a felkészítés az országos bajnokságokra és a nagyobb viadalokra, melyeken minél jobb eredményeket szeretnénk elérni.

A megnyitót követően hatalmas tapsvihar töltötte be az 50 méteres medence felett felállított sátrat, ugyanis Kovács László mesteredzőt tanítványai köszöntették születésnapja alkalmából. Ezt követően pedig a versenyzőké volt a főszerep, elsőkét a 100 méteres férfi gyorsúszás részvevői ugrottak a medencébe.

– Ez az első kaposvári versenyem, melyen én vezetettem a csapatot – nyilatkozta Virovecz Richárd, a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola (KASI) úszó szakosztályának augusztusban kinevezett vezetőedzője. – Az „A” csoportunk (2001 és korábban születettek – a szerk.) teljes, míg a „B” (2002-2003-ban születettek – a szerk.) betegségek miatt hiányos létszamban volt jelen. Emellett a „C” (2004-2005-ös korosztály – a szerk.) csoportban is indítottunk versenyzőket, így megközelítőleg harminc fő képviselte az egyesületünket. A hosszúra nyúlt nyári szünet után öt hete kezdtünk bele a munkába, ami elég kevés. Az volt az elvárásom az úszók felé, hogy mindenki a legjobb formáját próbálja meg nyújtani.

– Szeretnénk egy stabil utánpótlást létrehozni – utalt a jövőre Virovecz Richárd. – A minden gyermek tanuljon meg úszni programból, amely a KASI edző gárdáján alapszik, merítenénk a tehetségeket. Szeretném, ha eljutnánk odáig, hogy nem csak korosztályos, hanem felnőtt dobogósaink is lennének. Első lépésként leigazoltuk Halmai Petrát, aki Amerikában tanul és készül. Vele kiegészülve utazunk majd Százhalombattára, a felnőtt rövidpályás országos bajnokságra, ahol bízunk az érmes helyezésekben.

Adorján József, „Adu” bácsi (1894-1976)

Adorján József sokoldalú sportember volt, akinek neve egybeforrt Somogy megye sportéletével. Az úszáson kívül számos sportágban jeleskedett. Védte a magyar amatőr labdarúgó válogatott kapuját, remekül vízilabdázott, futásban területi bajnokságokat nyert, emellett pedig a sakk- és a kardvívó versenyeken is szép eredményeket tudhatott magáénak. Edzőként a legnagyobb sikereket az úszósportban érte el. „Adu” bácsi indította el az olimpiai bajnok Csík Ferenc, az olimpiai ezüst- és bronzérmes Lengyel Árpádnak, valamint a vízilabdázó, Győrfi Endre sportpályafutását. Németh Sándornak, aki szintén megjárta az ötkarikás játékokat, valamint örökös magyar úszóbajnok szintén nevelője volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában