röplabda

2021.01.14. 11:45

Újraindulhatnak az utánpótlás-bajnokságok

A Magyar Röplabda Szövetség elnöksége elfogadta a szakmai kollégium javaslatát, melyet a röplabda NB II. és az U21-es bajnoksággal kapcsolatban hozott.

MW

Ennek értelmében az NB II.-es felnőttbajnokság és az U21-es pontvadászat alapszakasza teljesen elkülönül egymástól. A rájátszásig minden NB II.-es felnőttcsapat kétszer játszik egymással, az U21-es együttesek pedig egyszer. Az NB II-es rájátszása változatlanul folytatódik, ám az U21-ben változtatást eszközöltek, hogy igazságosabb végeredmény születhessen. A pótlásokra, illetve a már eredetileg kiírt mérkőzéseket február 21-ig kell lejátszani, majd az eredeti kéttornás rájátszás bővülne három vagy négy játéknapra, s így alakulna ki a hatcsapatos döntő mezőnye.

Az utánpótlás-bajnokságok (U11-től U21-ig) felfüggesztését január 16-ától megszüntetik, így ezt követően lesz lehetőség az elmaradt találkozókat pótolni, illetve az új lebonyolítási rend szerint – melyet január 23-ig nyilvánosságra hoznak – februártól a pontvadászatok további összecsapásait is megrendezik. Az MRSZ elnöksége módosítja a versenynaptárt, valamint a jelentési és halasztási protokoll részeként megfogalmazott tesztelési protokoll utánpótláscsapatokra vonatkozó követelményeit, s törli az antigén gyorsteszt mérkőzés előtti elvégzését és beküldési kötelezettséget.

A döntés ellenére a MRSZ kifejezetten kéri és ajánlja a sportszervezeteknek, hogy lehetőség szerint teszteljék és fokozottan figyeljék sportolóikat – hívta fel honlapján az egyesületek figyelmét a röplabdaszövetség–, s csak egészséges sportolók vegyenek részt a bajnoki mérkőzéseken. Gyanú esetén pedig izolálják és szűrjék a játékosokat.

Az ifjúsági és utánpótlás-bizottság kidolgozta a lebonyolításokkal kapcsolatos változtatásokat. A fő vezérelv az volt, hogy minden csapatnak legyen elegendő mérkőzése, illetve lehetősége a pótlásokra is, hogy reális végeredmények születhessenek. A körülményekre és a sok elmaradt mérkőzésre tekintettel minden elv nem érvényesülhet egyformán. Az U15-ös és U17-es bajnokságok első-, és másodosztályaiban, valamint a harmadosztály felsőházaiban arra törekedtek, hogy közel azonos mérkőzésszáma legyen a csapatoknak a pótlások után, hogy az osztályozókat jó eséllyel azok játsszák, akik kiérdemlik.

– A korábban bevezetett enyhítéseket továbbra is fenntartjuk, így az U15-ös, az U17-es, az U19-es és az U21-es bajnoki mérkőzéseken nem előírás a minimum nyolc játékos beírása a jegyzőkönyvbe – tájékoztatott a Magyar Röplabda Szövetség. – Fontos azonban, hogy a mérkőzéstől való távolmaradást továbbra sem szankcionáljuk a korábban kiadott szabályozás betartása esetén (előzetes bejelentés), de pótlásukra (különösen a már eleve pótmérkőzések esetében) a sűrű program miatt szinte egyáltalán nincs mód, így a távol maradó csapat 3–0 és 75–0-ra elveszíti a találkozót.

Az élvonalbeli bajnokság, azaz Extraliga természetesen nem szünetelt, sőt ebben a hónapban igazi meccsdömping várható. Hiszen a pontvadászat mellett folytatódnak a Magyar Kupa küzdelmei is, ahol már a legjobb négy közé kerülésért küzdenek meg egymással a mérkőző felek.

Az 1. MCM-Diamant Kaposvár január 26-án, kedden 18 órakor a Vasas Óbudát fogadja az MK-párhatrc odavágóján, majd 31-én 17 órakor a bajnokságban csap össze a két egylet a Kaposvár Arénában, a kupavisszavágó pedig február 9-én 18 órakor lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában