LABDARÚGÁS

2021.06.12. 07:59

Harmincezer kilométeres kaland vár Varga Péterre

Pénteken elrajtolt a 2021-es, részben Magyarországon is rendezett, labdarúgó-Európa-bajnokság, melyen egy kaposvári biztosan ott lesz, nevezetesen Varga Péter, aki az M4Sport kommentátoraként vesz részt az eseményen.

Molnár Gábor

Varga Péter hét éve a Petőfi és a Kossuth Rádió sportszerkesztője és bemondója, majd az M4 Sport 2015-ös indulása után nem sokkal a sportcsatornánál is elkezdett dolgozni.

– Elképesztő sok munkával és lemondással járt, hogy a rádiós karrier mellett az M4 Sporton felépítsem magam, mint kommentátor – mondta Varga Péter. – Szóval, amikor megtudtam, hogy mehetek a labdarúgó-Európa-bajnokságra, akkor azt éreztem, megérte a ráfordított idő, energia. Ráadásul az utazókeretből én vagyok az egyetlen vidéki, amire nagyon büszke vagyok. Kaposvár mindig is különleges helyet foglal el a szívemben: itt születtem, ide jártam iskolába, itt kóstoltam bele a sportújságírásba, a rádiózásba és a közvetítésbe is, sok barát köt ide a mai napig.

Bár a védőoltást már megkapta, tesztre így is szükség lesz, ráadásul kétnaponta.

– Az UEFA-nak minden meccsnapon el kell küldenem egy e-mailt az egészségügyi állapotomról – avatott be a részletekbe a sportriporter. – Vannak olyan helyszínek, melyek még ezen felül is kérnek igazolást. Tehát nem elég csak felvenni az akkreditációt és bemenni a stadionba, ami persze jelen helyzetben érthető is, mindenesetre izgalmas lesz...

Szombaton, az Európa-bajnokság második napján Koppenhágában kezd a dán–finn északi rangadóval.

– A következő héten további négy meccs vár rám: Sevillából a spanyol–svéd, Rómából az olasz–svájci, Amszterdamból a holland–osztrák, majd ismét Sevillából a spanyol–lengyel – tette hozzá a kaposvári sportújságíró. – Ezután következik egy bukaresti kiruccanás, az osztrák–ukrán ütközettel, majd a csoportkört a spanyol–szlovák mérkőzéssel zárom Sevillában. A csoportmeccsek után két találkozót közvetítek még a tervek szerint: egy nyolcad- és egy negyeddöntőt, utóbbit Bakuból. Összesen körülbelül harmincezer kilométert fogok repülni.

Ami a felkészülést illeti, egyfajta rutin már kialakult benne az évek során, ez egy jó alap.

– Volt szerencsém ott lenni az M4 Sport kommentátoraként a riói olimpián, közvetíthettem kosárlabda- és kézilabda-világbajnokságokról, a magyar válogatott meccseit a röplabda-Európa-bajnokságokról, több mint 100 NB I.-es focimeccs van a hátam mögött, az idén pedig kiemelkedik eddig a Paris Saint-Germain–Manchester City labdarúgó-Bajnokok Ligája-elődöntő, és az U21-es foci-Eb-döntő, amit szintén én közvetíthettem – elevenítette fel Varga Péter. – Szóval, az itt szerzett tapasztalatokra próbálok meg építeni, emellett pedig már hetek óta készülök a mérkőzésekre. A legjobban arra kell figyelni, hogy mivel végre helyszínen lehetünk, kiszabadulunk az off-tube fülkékből, próbáljuk meg a lehető legjobban visszaadni a hangulatot és minél kevesebbet tévesszünk. Hajdú B. István mondta egyszer, hogy hibátlan közvetítés nincsen, de törekedni kell rá! Egyébként én egy örök elégedetlen pali vagyok, mindig azt nézem, min tudnék javítani, miben kell fejlődjek, de 33 évesen szerintem ennek így is kell lennie...

Természetesen a magyar válogatott mindegyik találkozóját nagyot várja már, amelyekről pedig ő közvetít, ott nem tud különbséget tenni.

– Mondhatnám, hogy a negyeddöntőt, amikor már a legjobb négy közé jutás a tét, de azt sem tudni még, kik játsszák – fogalmazott a kaposvári sportújságíró. – Beszélgettük a kollégákkal, hogy biztos lesz olyan mérkőzés, amit nagyon várunk, de kevésbé lesz színvonalas és lehet majd olyan is, ami kevésbé ígérkezik izgalmasnak mégis egy sokgólos, jó játékot hozó összecsapás kerekedik belőle. Az mindenesetre nagy élmény lesz, hogy több olyan válogatott – spanyolok, olaszok, hollandok, dánok – meccsét közvetíthetem, amelyek házigazdaként lépnek pályára.

Varga Péter és családja indított egy házi tippjátékot, ott Angliát jelölte meg végső győztesként. – De majd meglátjuk, az öcsém, aki egyébként nagyon jó focista is, mindig meg szokott előzni, ő az olaszokat tartja esélyesnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában