kettlebell

2021.06.02. 10:03

Nehéz vasgolyót lendítve jutott a dobogó legfelső fokára

A kaposvári sportoló, Gelencsér Tímea, egy igazán különleges sportban mérettette meg magát és nyerte meg versenyszámát. A Kettlebell Országos Bajnokságon első helyet szerzett 10 perces szakításban egy 16 kg-os bellel.

Barkóczy László

A verseny további különlegessége, hogy a koronavírus fertőzés harmadik hullámának végén járunk ugyan, a szervezők mégis úgy döntöttek, online tartják meg a versenyt. Így minden versenyző, ellenőrzött körülmények között, de otthonában teljesíthette a versenyszámokat. Mérlegen kellett lemérni a kettlebell, illetve a versenyző súlyát, és a végrehajtást is videón kellett rögzíteni, melyen jól látszik az időmérő is.

– A szakítás azt jelenti, hogy a kettlebellt a földről egy kézzel felvéve, egy lendítéssel a fej fölé kell juttatni – magyarázza versenyszámát Gelencsér Tímea. – A tíz perc alatt egyszer lehet kezet cserélni, ezért nagyon fontos jó taktikát választani a végrehajtáshoz, hiszen mégis csak egy 16 kilogrammos súlyról van szó. Nekem az adott idő alatt 94-szer sikerült fej fölé lendítenem a kettlebellt, ezzel nyertem meg ezt a számot.

Hosszú út vezetett Tímeának a WKSF kvalifikációs versenyéig, hisz még egy viszonylag ismeretlen sport csínját-bínját kellett elsajátítania a sikerhez.

– Évekkel ezelőtt még szinte senki nem ismerte ezt a sporteszközt – mondta el Tímea, – így a párommal elsősorban közösségi videó megosztó portálokon próbáltuk ellesni videókból a technikát. Mondanom sem kell, több sérülésünk lett, mint sikerünk. Aztán Sándor Szabolcs edzőnél tényleg megtanulhattuk a sportági alapokat. 2019 őszén csatlakoztam Vajda János edzőhöz a Thor Gym Kaposvárnál, aki technikám további fejlesztésére Kerekes Ferenc edzőt javasolta. A mai napig is az ő iránymutatása alapján készülök versenyeimre.

– A kettlebell, mint sporteszköz használatát most kezdik hazánkban szélesebb körben is megismerni – beszél a sporteszköz előnyeiről Vajda János, a Thor Gym Kaposvár vezetőedzője. – Nem csupán kiváló erőfejlesztő gyakorlatok végezhetők vele, de a sportoló robbanékonysága is jól fejleszthető segítségével. Nem véletlen, hogy az orosz hadseregben nagyon régóta használják a katonák képzésére, és újabban az amerikai tengerészgyalogság is beépíti kiképzéseibe az eszköz használatát.

Tímeának ez volt az első versenye, és igazán jó jelnek tartja, hogy nyerni tudott. Ez ad további ösztönzést arra, hogy folytassa versenykarrierjét. Már most szorgalmasan böngészi a versenynaptárat, és ha vírusvédelmi helyzet is engedi, akkor szívesen elindulna a nyáron a siófoki Muscle Beachen tervezett versenyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában