Szűrés

2023.05.30. 18:03

Tragédia a pályán: a kardiológus és a sportpszichológus válaszol

A közepes és nagy intenzitású terhelésnek kitett, igazolt hobbisportolókat, pláne ötven év felett, érdemes, sőt kell(ene) is évente szűrni.

Molnár Gábor

Az egész somogyi sporttársadalmat megrázta Tóth Norbert tragédiája. Mint ismert, a megyei elsőosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Juta SE játékosedzője az 55. percben cserét kért, mert nem érezte jól magát. Az egyik játékostársa utána ment, de ekkor már a mozdulatlanul feküdt az öltözőben az ötvenhárom esztendős sportoló. A gyorsan kiérkezett mentősök ötven percig küzdöttek a jutai játékosedző életéért. Aztán – ha nagyon gyengén is – újra tapintható volt a pulzusa, így kórházba szállították, ahol azonban már nem tudták megmenteni az életét.
Nem a konkrét eset kapcsán, de megkérdeztünk egy sportkardiológust és egy sportpszichológust, mire kell odafigyelni az idősebb sportolóknak, pláne azoknak, akik versenysportot űznek.
– Alapvetően szét kell választani, milyen sportról van szó, azok vannak fokozott veszélynek kitéve, akik állóképességi sportágat űznek – fogalmazott Sárszegi Zsolt, a PTE Szívgyógyászati Klinika egyetemi docense. – A közepes és nagy intenzitású terhelésnek kitett, igazolt hobbisportolókat, pláne ötven év felett, érdemes, sőt kell(ene) is évente szűrni. Ha a családban előfordult szívbetegség, s magas intenzitású terhelést kap a sportoló, akkor már negyven felett is. A labdarúgás nagy oxigénigénnyel járó sportág, ott mindenképpen ajánlott ötven fölött évente egy kardiológiai vizsgálat. Mely magában foglal egy EKG-t, egy terheléses EKG-t és szívultrahangot is, ezekből nagyjából fel lehet azt mérni, van-e kockázat, ahogy azt is, milyen gyakorisággal kell kivizsgálni a versenyzőt. De érdemes egyéb rizikófaktorokat, a koleszterin- és a húgysavszintet is megnézni. Az idősebb korban előforduló hirtelen szívhalál-események általában a fel nem ismert koszorúér- vagy szívizombetegség következtében alakulnak ki.

Fontos a sportolók rendszeres szűrése
Fontos a sportolók rendszeres szűrése
Fotóillusztráció: Lang Róbert


Sárszegi Zsolttól megtudtuk, előfordult már olyan eset is, hogy a szűrővizsgálat eredményei után fel kellett hagynia a sportolással a páciensnek vagy alacsonyabb intenzitásúra kellett váltania, azaz át kellett térnie egy „lazább” sportágra. – Ez attól függ, milyen szívbetegséget diagnosztizálunk, hiszen mindegyiknél meg lehet határozni azt a terhelési szintet, ami még megengedett, ami fölé nem szabad menni – hangsúlyozta.
A PTE Szívgyógyászati Klinika egyetemi docense kiemelte, vannak tünetek, melyekre nagyon oda kell figyelni.
– Az esetek döntő többségében akadnak figyelemfelkeltő jelek, mint például a mellkasi fájdalom, a terhelésre jelentkező indokolatlan nehézlégzés, szívritmuszavar vagy rendetlen szívverés-érzés – emelte ki. – De sajnos van olyan eset is, hogy teljesen tünetmentes az illető, mégis megtörténik a baj, ezért is fontos a sportkardiológiai szűrés.
– Sok idősebb sportoló, főleg, aki egész életében mozgott, nem tudja csak úgy abbahagyni – mondta Halmai Petra sportpszichológus, a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola úszó olimpikonja. – Nagyon fontos, hogy reális célokat tűzzenek ki maguk elé, olyanokat, melyeket testileg képesek elérni. Nem szabad hagyni, hogy elragadja őket a túlzott lelkesedés. Természetesen a napi mozgás jót tesz, minél tovább tud sportolni valaki, annál tovább őrzi meg az egészségét, de a mennyiség nem mindegy. A versenysportot ötven év felett már nem nagyon ajánlanám, inkább nagy sétákat vagy éppen egy túrát. Aki mégis aktív marad, szedjen olyan táplálékkiegészítőket, vitaminokat, melyek sokat segíthetnek a test „karbantartásában”. Ha csak magamból indulok ki, már én sem bírom úgy az edzéseket, mint tíz évvel ezelőtt, pedig még csak huszonhat éves vagyok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában