Sonline.hu videó

2023.07.15. 19:39

Hosszú várakozás után lapátoltak át a túlpartra Zamárdiban

Több mint négyezren szálltak vízre szombaton, hogy átevezzék a Balatont Zamárdi és Tihany között. A versenyzők délelőtt 10 és 14 óra között rajtolhattak el a déli partról. Az indítás nem volt zökkenőmentes. Voltak olyan evezősök, akik két órát álltak a tűző napon, mire bejutottak a Balatonba.

Marosi Gábor

Fotó: Fotó: Németh Levente

Az evezőlapát mellett, a naptej, a folyadék és a fejfedő is alapfelszereltsége volt a 6. Hervis Balaton-átevezésen. A rekkenő hőség ellenére sokan várták, hogy két év után újra vízre szállhassanak. Novákné Fehérvári Angelika férjével együtt vágott neki az összesen 8 kilométeres távnak. Először tavaly neveztek a megmérettetésre, de akkor sajnos nem szervezték meg az eseményt. A Győr mellől érkezett versenyző lapunknak elmondta, bő másfél órát vártak arra, hogy vízre szállhassanak, ami megterhelte a szervezetüket, ezért a céljuk az volt, hogy biztonságosan partot érjenek.

Tóth Tamás és családja is Győrből érkezett a Balaton-átevezésre. Mindannyian SUP-kategóriában szerették volna teljesíteni a távot. – Nagyon szeretjük a SUP-ot, öt évvel ezelőtt kezdtük el használni – mesélte. – Örülünk annak, hogy itt lehetünk és vízre szállhatunk, bár nem volt egyszerű bejutni a rajtkapun. Túl kicsi a beléptető, ráadásul sokan rosszul lettek várakozás közben, ezért nem is mindenki indult el. Remélem a szervezők tanulnak belőle, és jövőre változtatnak ezen – hangsúlyozta a győri induló.

Dinnyés János Kecskemétről érkezett. A férfi lapunknak elmondta, nem időre akarnak lapátolni, csak túl szeretnék élni a versenyt. – Az a célunk, hogy ne a mentőcsónak hozzon vissza bennünket – tette hozzá Dinnyés János. A versenyzők Zamárdiból a Szabadstrandról indultak el Tihany irányába. Az északi part felé négy kilométert eveztek, majd áthaladtak a fordítókapun és vissza „lapátolták” magukat a déli partra. A Balaton-átevezés 8 kilométeres távját kajak, kenu, evezős, SUP és sárkányhajó kategóriában teljesíthették a versenyzők egyéniben, párosban és vegyesben.

Munkaközösségek is célba értek a versenyen. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat egyik csapata valamivel több mint másfél óra alatt teljesítette a távot. Szalai Szilvia speciális hegyimentő érdeklődésünkre elmondta, munkájuk miatt muszáj bírniuk az ilyen kihívásokat, és csapatépítő eseménynek is kiváló, ezért neveztek az átevezésre. Akik teljesítették a távot és célba értek érmet kaptak, az első három helyezett pedig kategóriánként emlékplakettet vehetett át.

A hobbilapátolóknak szólt a verseny 

Az átevezésen ismert emberek, olimpikonok, jelenlegi és volt kajak-kenu versenyzők is elindultak. Storcz Botond, Tóth Dávid, Szabó Szilvia, Kovács Katalin és Birkás Balázs is lapátot ragadott. A mezőnyben ott volt Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is. Vida Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezési és marketing igazgatója, a rendezvény felelős szervezője lapunknak elmondta, igyekeznek minél több eseményt biztosítani a hobbilapátolóknak. Ennek a sorozatnak a zászlóshajója a Balaton-átevezés. Hozzátette, több profi is kipróbálja magát ilyenkor, de elsősorban az amatőröknek szervezték a versenyt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában