IFBB-BSF Kaposvár Kupa

2023.09.30. 21:42

A látvány mellett az erő is dominált a kaposvári kupán

A nyári szünetet követően a Kaposvári Körcsarnokban állhattak újra színpadra a fitneszesek, akik egy nemzetközi verseny keretén belül először mutatták meg magukat challenge kategóriában.

Klein Péter Nándor

Azt már megszokhattuk, hogy a kaposvári Bakó-Sas Fitnesz SE versenyeire az ország minden részéről örömmel érkeznek az egyesületek, azonban ezúttal nemcsak az országhatárokon belülről, hanem azon kívülről is érkezett egy csapat, tíz versenyzővel. Nemzetközivé téve ezzel a gyermek korosztály számára kiírt IFBB-BSF Kaposvár Kupát.

– Örülök, hogy Kaposváron versenyezhettünk – mondta Szabó Mária, a nagybányai egyesület edzője. – A mi egyesületünk büszkélkedhet a legtöbb sportolóval az országban, azonban a romániai fitnesz, főleg ebben a korosztályban még gyerekcipőben jár.

A magyar viszont már nem, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy egy remekül sikerült világbajnokság után vehették ki jól megérdemelt nyári pihenőjüket gyerekek.

– Rengeteg világbajnoki címet és dobogós helyezést értünk el, ez megalapozta a jó nyári szüntet, hiszen mindenki boldog volt az eredményeket látva – mondta Cservenyák Gabriella, a Magyar Fitness és Testépítő Szakszövetség Gyermek Fitness Szakágvezetője. – A pihenésből visszatérve, a Kaposvár Kupán már az újabb hatalmas megméretésre, a pozsonyi Európa-bajnokságra is készülnek a gyerekek. Az ilyen versenyeken tudnak rutint szerezni, magasabb szintre emelni a gyakorlatokat. Fontos, hogy a kicsiknek megadjunk lehetőséget, így nem is meglepő, hogy a legfiatalabb korosztály képviseltette magát a legmagasabb számban. Szerencsére hatalmas az utánpótlásbázisunk, ami kiemelten fontos, hiszen ebből tudunk meríteni. Az elit kategóriát, mint mindig, ezúttal is szigorúbb szemmel néztük. Próbáltunk alakítani a gyakorlatokon, tanácsokat adni a sportolóknak, hogy mivel tudnak majd még nagyobbat alkotni. Még hetek állnak a rendelkezésükre ahhoz, hogy az Európa-bajnokságig finomítsanak a kivitelezésen és fejlesszék a testfordulóhoz szükséges izomcsoportokat.

A Kaposvár Kupán mutatkozott be hazánkban a fitness challenge, a sportág új vállfaja, amely már a következő nagy világrendezvények programjába is bekerült.

A challengehez remek erőnlét kell, mivel komoly kihívás elé kell nézniük a sportolóknak 

– mondta Huber István, a Magyar Fitness és Testépítő Szakszövetség elnöke. – Ezt a rendszert most kezdjük felépíteni, Kaposvár az első állomása ennek a folyamatnak, itt mértük fel, hogyan alakulnak majd ezek a versenyek a jövőben. A többi kategóriában a gyerekek felkészülhettek, bemelegíthettek az előttük álló nagyobb kihívásokra. 

Ebben a korosztályban már világelsők vagyunk. Eddig holtversenyeben voltunk Szlovákiával, de rajtuk kívül is sok kihívónk akad, ugyanis az ukránok, az oroszok és a mexikóiak is jók, de egyelőre visszük a pálmát. Annak a felmérését, hogy ki lesz az a húsz sportoló, aki képviselni fog minket a jövő évi világbajnokságon, már most elkezdtük. Ezért is rendkívül fontos, hogy ilyen vidéki fellegváraink legyenek, mint Kaposvár, ahol Prukner-Sas Médea irányításával remek munka folyik. Szeretnénk a jövőben is ehhez hasonló, nemzetközi versenyeket hozni a városba.

Örülök annak, hogy sikerült nemzetközivé tenni a versenyünket, amelynek repertoárja a challenge kategóriával bővült, mely során egy perc alatt kell több állóképességet fejlesztő gyakorlatot bemutatni 

– fogalmazott Prukner-Sas Médea, a versenyt rendező Bakó-Sas Fitnesz SE vezetője. – A fitneszben bemutatott produkciók látványosak, a challenge pedig csak egy kis része annak az erősítésnek, amit végzünk a hétköznapokban, azonban így a nézők is bepillantást nyerhetnek abba, hogy ez a sport nemcsak a szép ruhákból áll, hanem kőkemény munka van mögötte. Ráadásul a gyerekek szívesebben is végzik az edzéseken az erősítéseket, mióta kiderült, hogy versenykörülmények között is bemutathatják.

A Bakó-Sas Fitnesz SE vezetője hozzátette, azzal a céllal vágtak neki az IFBB pontszerző Kaposvár Kupának, hogy Sovák Réka és Tóth Anilla Netti mellett Bali Luca és Szijártó Míra

is felhívja magára a figyelmet és négy versenyzőt kvalifikáljanak majd az Európa-bajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában