Kosárlabda

2023.10.04. 15:30

Szlovéniával kezd a válogatott az Európa-bajnokság selejtezőjében

A magyar női kosárlabda-válogatott a tizenkilencedik helyen áll a nemzetközi szövetség (FIBA) legfrissebb világranglistáján.

Ljubljana 20230620 Női Kosárlabda EB Magyar Női Válogatott FIBA Európa-Bajnokság A Magyar Női Kosárlabda Válogatott edzése Fotó: Koncz Márton - Nemzeti Sport Székely Norbert csapat

Fotó: Koncz Márton

Székely Norbert szövetségi kapitány együttese – amely negyedik lett a júniusi Európa-bajnokságon – öt helyet javított a márciusi rangsorhoz képest, és az európai válogatottak között már a kilencedik helyen áll.  

Az első öt helyen – sorrendben – változatlanul az Egyesült Államok, Kína, Ausztrália, Spanyolország és Kanada áll, a hatodik az Európa-bajnok Belgium.

A magyarok jövő február 8. és 11. között Sopronban olimpiai selejtezőtornán lépnek pályára.

Csehország, Németország, Görögország és Olaszország közösen rendezi meg a 2025-ös női kosárlabda Európa-bajnokságot.

A nemzetközi szövetség (FIBA) tájékoztatása szerint az Eb-k történetében először fordul majd elő, hogy négy országban kerül sor a tornára. A megosztott lebonyolítást 2015-ben vezette be a FIBA, azóta rendre két-két ország adott otthont az Eb-nek: 2015-ben Magyarország és Románia, 2019-ben Szerbia és Lettország, 2021-ben Spanyolország és Franciaország, idén júniusban pedig Szlovénia és Izrael.

Összesen 36 csapat nevezett a selejtezőre, melyben ott lesz a négy rendező ország is, egy csoportban, az I jelűben. A maradék 32 együttest nyolc darab négy tagú csoportba sorsolják majd. A csoportelsők mellett a négy legjobb csoportmásodik kvalifikálja magát a 40. női Európa-bajnokságra, így lesz ott összesen tizenhat gárda a kontinenstornán.

A svájci Miesben rendezték a 2025-ös női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását.

A magyar válogatott a novemberben kezdődő sorozatban Szlovénia, Bulgária és Finnország mellé került. Szlovéniát fogadják majd a lányok a november 9-én esedékes nyitányon. Székely Norbert együttese három nappal később Finnországban lép pályára, majd egyéves szünet következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában