Röplabda

2024.04.08. 15:23

A gyerekek nyelvén is beszél a kaposvári válogatott játékos

Kedden története során először lép pályára a női röplabda Extraliga döntőjében a KNRC. Az ellenfél a címvédő Vasas Óbuda lesz, a két csapat az alapszakasz során az első és második helyen végzett, így nem is csoda, hogy ez a két együttes feszül egymásnak.

Sonline.hu

– Nagyon gyakran távoznak csillogó szemekkel a gyerekek tőlem – így beszél kevésbé ismert hivatásáról Szedmák Réka, a KNRC válogatott röplabdázója. A 22 éves játékos ugyanis a sportolás mellett logopédusnak tanul, s a két tevékenységet képes összeegyeztetni egymással. Hiszen egyszerre készül az államvizsgára és a csapatával a magyar bajnokság, az Extraliga döntőjére.

– Először konduktor szerettem volna lenni, amikor a gimnázium utolsó évében azon gondolkoztam, hogy merre tovább. Ez gyermekmozgás-fejlesztést jelent, ami rengeteg időmet elvitte volna a mérkőzések és edzések mellett. Túl sokat hiányoztam volna a gyakorlatorientált képzés miatt, ezért javasolták, hogy keressek más szakterületet, így kerültem át a logopédiához, amibe egyből beleszerettem. Ha minden jól megy, idén lesz az államvizsgám a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusán a gyógypedagógia szakon, előtte jön a szakdolgozat, míg jelenleg a szakmai gyakorlatomat végzem – foglalta össze dióhéjban Szedmák Réka a Magyar Nemzet érdeklődésére, hogyan is jegyezte el magát a hivatásával.

– Az egyetemen az első év után egy beszédfelmérésen vettem részt, ahol kötelező volt teljesítenem az alkalmassági vizsgát a logopédus képzéshez. Sikeresen vettem az akadályt és innentől kezdve egyre több olyan tárgyunk volt, ami betekintést nyújtott a logopédia világába, aminek a szerelmese lettem. Három egymást követő fél éven keresztül gyakorlati óráim vannak óvodában és iskolában is. Sok gyerekkel találkoztam már, nagyon barátságos vagyok velük, és szerencsére gyorsan el tudok jutni a szívükhöz. Ebben persze rengeteget segítenek a gyakorlatvezető logopédusok. Imádom, amikor csillogó szemekkel távoznak tőlem, hiszen ezek a pillanatok sok erőt és motivációt adnak – mondta a 186 centiméteres magas szélső ütő.

Az április 9-én kedden este kezdődő és szokásosan három győzelemig tartó fináléban a Kaposvári NRC a címvédő Vasas Óbuda otthonában a sok csatát megélt Folyondár utcai csarnokban lép pályára a döntő első mérkőzésén. Szedmák Réka kiemelte, hogy szeretnének játszmákat rabolni a toronymagasan favorit piros-kékektől.

– Az eredmények azt tükrözik, hogy simán jutottunk a döntőbe, de a balatonfürediek és főleg a békéscsabaiak elleni 3–0-s siker kicsit megtévesztő, mert például a csabaiak elleni elődöntő mindegyik meccse nehéz volt, csak sikerült végig koncentrálnunk. Nagyon komoly felkészülés és találkozók vannak mögöttünk, az alapszakaszban elért második helyezésünk és a vele járó pályaelőny is sokat jelentett eddig, de most már a Vasas élvezi ezt a kedvezményt – hangsúlyozta a válogatott játékos.

Összeszedett csapatjáték jellemzi a kaposváriakat, akik két vereséggel kezdték tavaly ősszel a bajnokságot, mivel a sorsolás szeszélye folytán rögtön a Vasas és a Békéscsaba került az útjukba. A somogyiak szeretnék bizonyítani, hogy nem véletlenül kerültek ide.

– A szezon elején nagyon sokan alábecsültek és lenéztek bennünket. Sőt hallottam olyan véleményt is, hogy mi az első négybe sem kerülünk majd be. Ezt jócskán sikerült túlszárnyalni, ugyanis a Magyar Kupában bronzérmesek lettünk, ami remek visszaigazolást jelentett a szakmai stábnak és persze nekünk, játékosoknak is. Most pedig bízunk abban, hogy ez még nem az út vége. Vér, könny és sok izzadságcsepp, ezek kellettek eddig a sikerhez. Együtt, egymásért és folyamatosan százszázalékosan küzdve jutottunk be a döntőbe. Továbbra is motiváltak vagyunk, nem laktunk jól – csak úgy sugárzik a lelkesedés a kaposvári játékosból – emelte ki.

Az U20-as válogatott Európa-bajnoki selejtezője miatt két hét szünetet követően indul az aranycsata a női röplabda Extraligában.

Az Extraliga döntője előtt a brazil center, Adriani Vilvert és a vezetőedző, Vincent Lacombe nyilatkozott a KNRC közösségi oldalán.

– Harcolni fogunk minden pontért. Ismerjük az ellenfelünk erejét, ismerjük a tényt, hogy ők az esélyesebbek, de nekünk most rendkívül erős csapatszellemünk van és rengeteget dolgoztunk a szezon kezdete óta azért, hogy most itt lehessünk. Így most megéljük ezt a pillanatot és minden percet. Biztos vagyok abban, hogy a döntőben minden erőnket és tudásunkat bele fogjuk adni – mondta Adriani Vilvert

– Nagyon büszke vagyok, hogy sikerült a döntőbe jutnunk, hiszen ez egy hatalmas lépés a Kaposvár számára – fogalmazott Vincent Lacombe. A döntőben is mérkőzéseket kell nyerni, így nekünk is arra kell készülnünk, hogy mindent megtegyünk a Vasas ellen. A bajnokságban még nem találtak legyőzőre ebben a szezonban, nekünk sem sikerült megvernünk őket, de ez most egy új összecsapás. Minőségi játékosaink vannak, akiktől azt szeretném látni, hogy csapatként meg tudják mutatni, mi rejlik bennük, hiszen csak ebben az esetben vehetjük fel a versenyt és akár még nyerhetünk is. Hinnünk kell magunkban és hinnünk kell abban, hogy újabb meglepetést tudunk okozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában