Kézilabda

2024.04.18. 12:03

Tornagyőzelemmel hangoltak a serdülők az Európa-bajnokságra

Az első világversenyére készül a serdülő leány kézilabda-válogatott, amely Négy Nemzet Tornát nyert Siófokon.

Sonline.hu

A NEKA U19-es és U17-es csapatának tagja, Bozsodi Eszter (pirosban) is képviselte a boglári akadémiát

Fotó: Németh Levente

Április első felében újra találkoztak a korosztályos leány kézilabda-válogatottak, melyek közül mindegyik világversenyre készül: a juniorok és az ifjúságiak világbajnokságon, míg a legfiatalabbak, vagyis a serdülők nyílt Európa-bajnokságon szerepelnek majd Svédországban július elsejétől.

A fiataloknak ez lesz pályafutásuk első világversenye, ennek megfelelően izgatottan – és persze gőzerővel – „gyúrnak” a kezdésre. A felkészülési időszak fontos állomása érkezett el, amikor Siófokon találkozott a keret, az edzések mellett pedig Négy Nemzet Tornán is részt vett.

A lányok sikerrel vették az akadályt: az első meccsen 37–18-ra nyertek a lengyelek ellen, a másodikon 26–24-re múlták felül a horvátokat, végül pedig a románok ellen is ünnepelhettek, 31–23-as diadallal szerezték meg az aranyérmet.

– Ez az összetartás volt az utolsó közvetett a nyílt Európa-bajnokságra való felkészülés előtt, legközelebb már csak a kezdés előtti két hétben találkozunk a lányokkal; igyekeztünk azt a keretet élesíteni, amellyel majd nekivágunk a kontinensviadalnak – kezdte értékelését az együttes szövetségi edzője, Kun Attila az Utánpótlássportnak. – Huszas kerettel dolgoztunk Siófokon, a meccskeretbe viszont mindig tizenheten kerültek be, az Eb-n pedig tizenhat vagy tizennyolc játékost hívhatok majd be. Élesítettük a taktikai variációinkat, a korábban tanultakat ismételtük, de alkalmaztunk újdonságokat is, például a lerohanásunk esetében. Gyorsítottuk a játékunkat, pontosítottuk a felállt fal elleni taktikát, emellett a védekezéseinkre is nagy hangsúlyt fektettünk, azt az ellenfelek stílusához mérten alakítottuk.

A szakember a mérkőzésekre is kitért.

– A lengyelekkel legutóbb a decemberi ORV-n találkoztunk, akkor hét góllal, most tizenkilenccel nyertünk – az elmúlt időszakban mi többet tudtunk fejlődni, ez meglátszott a pályán – emelte ki Kun Attila. – A folytatásban két kemény meccs várt ránk, fizikailag erős együttesekről van szó: a horvátok kellemetlen védekezéssel rukkoltak elő, a támadójátékukkal is megnehezítették a dolgunkat, ám végül értékes sikert arattunk. A románok ellen már megmutatkoztak a fáradtság jelei, ráadásul magasságfölényben volt az ellenfelünk, ám a nagy harcból mi jöttünk ki jól a pontos játékunkkal. Kilencvenöt százalékban körvonalazódott, hogy kikre számítunk majd Svédországban, az Eb előtti hetekben pedig már csak azokkal készülünk majd, akik az eseményen is részt vesznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában