Hírek

2005.06.20. 00:00

Sokan félnek a kínaiáru-dömping miatt

Ez év január elsejétől megszűnt az a kvótarendszer, amely korlátozta a kínai textilipari áruk áramlását az Európai Unió tagországaiba.

BAMA

Egyes termékek behozatalának mennyisége a többszörösére növekedett, és ennek következtében az európai textilipar mélypontra került. Annak ellenére, hogy jelenleg Kína legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unió, és az uniónak is szüksége van a világon a leggyorsabban fejlődő kínai piacra, elkerülhetetlenné váltak bizonyos korlátozó intézkedések. Az Európai Unió és Kína közt a közelmúltban létrejött egyezség szerint tíz termékcsoport unióba irányuló importját 2007-ig korlátozzák, terméktől függően 8–12,5%-os éves növekedést engedélyezve. Az unió a mostani egyezséggel újabb három évet kapott, hogy textiliparát felkészítse az olcsó kínai szövőipari termékek dömpingszerű exportjára. Ez a megállapodás ad különös aktualitást múlt héten elvégzett közvélemény-kutatásunknak. Arról kérdeztük a napilapvásárlókat, kellene-e szerintük korlátozni a kínai áru behozatalát Magyarországra.

A megkérdezettek egyharmada válaszolta azt, hogy nem kell, mert szükség van a sokak számára megfizethető, olcsó, kínai árura. A budapesti régióban osztják ezt a véleményt a legnagyobb arányban (42,7%), míg az észak-dunántúliak közül 25,6% gondolja így. A megkérdezettek 40%-a van azon a véleményen, hogy a magyar gyártók védelme érdekében korlátozni kellene a behozatalt. Minél magasabb végzettséggel rendelkezik valaki, annál fontosabbnak tartja a magyar könnyűipar védelmét. Azonban hazánk az Európai Unió tagjaként nem járhat külön utat, anynyit tehetünk, hogy támogatunk minden olyan intézkedést, amely az európai és a hazai ipar versenyképességének növelése érdekében történik.

A válaszadók 20%-a azért tartaná célszerűnek és megfontolandónak a kérdésünkben felvetett korlátozást, mert rossz minőségűnek találja a Kínából érkező termékeket. Az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők közül többen vannak azok, akik aggódnak a magyar gyártókért, mint akik az olcsó áru előnyeit szeretnék élvezni. Elképzelhető, hogy mivel sokan közülük a könnyűiparban dolgoznak, a munkahelyüket féltik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!