Hírek

2007.07.03. 15:35

A magyar bankok menthetik meg a Mol-részvényeket

Sz. M.

Magyar bankok közreműködésével javában tart a Mol-mentő ellencsapás az osztrák OMV "ellenségesnek minősített kivásárlási szándékával" szemben. Az előzetesen meghirdetett menetrend szerint a Mol csaknem 11 millió saját részvényt kölcsönad Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Invest Zrt-nek, közölték tegnap. Ezzel az MFB befolyása tíz százalékra nőtt a hazai olajcégben.

Még a múlt héten megegyeztek az OTP-vel is több mint 8 millió saját Mol-részvény kölcsönadásáról, mellyel a legnagyobb magyar bank befolyása 9,1 százalékra nőtt az olajcégben. Emellett persze a Mol sajátrészvény állománya még növelhető is, hiszen vételi elsőbbsége van 8,2 százalékos Mol-csomagra, mely jelenleg a BNP Paribas tulajdona.

A kölcsönadott pakettek tulajdonjoga a határidő lejárta után visszaszáll a Molra. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint az ilyen típusú megoldások nem sértik meg azt a szabályt, amely alapján a Mol nem birtokolhatna tíz százaléknál több saját részvényt.

Szintén friss hír: a Mol eladná a horvát INA-ban lévő részesedését, hogy forráshoz jutva megakadályozza az OMV csoport további terjeszkedését, írta az osztrák Wirtschaftsblatt. A Mol-nak 25 százalék plusz egy részvénye van az INA-ban, még 2003-ban vették 505 millió dollárért.

A horvát cégnek a hatósági gázárak miatt csökken a nyeresége, ezért még mindig jobb megszabadulni a pakettől, vélik elemzők. De az is lehet, a híresztelések mögött inkább az orosz Lukoilnak a Mol megszerzésére irányuló törekvése állhat - idézi a Wirtschaftsblatt. A Gazprom után tehát egy másik óriáscég nevét is bedobták: a Lukoil már régóta tervezi az expanziót a térségben: Szerbiában már piacvezető, emellett vegyes vállalatot tervez a szlovén Petrollal.

Ezek is érdekelhetik