Hírek

2007.07.11. 18:44

Újabb százmilliók a tavalyi árvízkárok enyhítésére

Az árvízkárokban érintett önkormányzatok további 650 millió forintra pályázhatnak felújítási költségeik finanszírozására, miután Magyarország uniós támogatást nyert az árvízkárok enyhítésére – jelentette be szerdán Daróczi Dávid kormányszóvivő.

B. B.

Emlékezetes: tavaly a Duna április elején kezdett áradni, több helyen, így Budapesten is megdöntve a rekordvízállást. A Tisza valamivel később tetőzött, több település lakóit is ki kellett költöztetni. Az ár- és belvízi védekezésre mintegy 18,7 milliárd forintot fordított a vízügy. A károk enyhítésére a szaktárca 4 milliárd forintot költött, a központi költségvetésből pedig csaknem 3 milliárd forintot különítettek el a magánszemélyek kárainak helyreállításához.

Ezúttal azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyek tavaly már kértek segítséget, de csak részben, vagy egyáltalán nem kaptak támogatást. A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az újabb 650 millió forintos keretet a helyhatóságok csak a közvetlen károk – például az energiaellátás, a vízellátás, a szennyvízelvezetés, a távközlés, vagy az egészségügyi ellátás és oktatás működésének – helyreállítására használhatják fel. Az igényléshez szükséges a tavaly április 4. és augusztus 31. között kiállított számla és teljesítésigazolás, illetve még be nem fejezett helyreállítási munkálatok esetén a kivitelezőkkel kötött szerződés.

Daróczi Dávid kitért arra: az önkormányzatok augusztus végéig adhatják be pályázataikat a Magyar Államkincstár regionális igazgatóságához, a nyertesekkel a szerződéseket szeptember 26-ig kötik meg, a támogatást október elején utalják.

Ezek is érdekelhetik