Kék hírek, bulvár

2014.02.05. 18:29

Tízmilliókkal verte át az EU-t az ügyvezető

Az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése és más bűncselekmények miatt emelt vádat kilenc vádlott ellen a kaposvári ügyészség.

Vas András

Az elsőrendű vádlott egy rinyaújlaki kft. ügyvezetőjeként dolgozott, s 2010–2011-ben cége nevében uniós mikrohitelhez nyújtott be kérelmet, melyet a másod- és a harmadrendű vádlott készített el. Az ügyvezető azonban négy vádlott társa által aláírt hamis számlákkal és valótlan adásvételi szerződésekkel igazolta a vállalkozásfejlesztési alapítvány felé, hogy a hitelt a szerződésben meghatározott célokra használta fel, s így háromszor, alkalmanként hét-hétmillió forinttal károsította meg az Európai Közösséget.

Az elsőrendű vádlott emellett 2011 őszén szerződést kötött a megyei munkaügyi központtal, s vállalta, hátrányos helyzetű munkanélkülieket alkalmaz, majd tényleges munkaviszony nélküli, hamis munkavállalói szerződéseket készített, melyeket két vádlott társa írt alá, a valótlan szerződésekkel aztán felvett több mint egymillió forint támogatást.Az elsőrendű vádlottat a vádemelésig előzetesben tartotta a bíróság, azóta lakhelyelhagyási tilalom érvényes vele szemben, ellene az ügyészség börtönbüntetést és vagyonelkobzást javasolt a vádiratban. Két vádlott társára felfüggesztett szabadságvesztést, emellett pályázatírói és hitelügyintézői foglalkozástól eltiltást kért a vádhatóság, mely hat vádlott esetében próbára bocsátást indítványozott.

Ezek is érdekelhetik