Közélet

2006.12.11. 19:30

Megdézsmálták a kukoricát

Megdézsmálták a somogyi intervenciós kukoricát. Közel 4000 tonnának veszett nyoma; becslések szerint több mint 100 millió forint értékű áru tűnt el. Megtudtuk: a vidékfejlesztési hivatal leltára derített fényt a hiányra.

Harsányi Miklós

Lapunk több forrásból úgy tudja: két helyszín keltette fel az ellenőrök figyelmét. Kérdésünkre Baranyai Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségének vezetője megerősítette az információt. Azt mondta: egy Kaposvár közeli tárolóhelyről közel ezer tonna kukoricának veszett nyoma, a Barcs környéki telephelyen pedig 3000 tonnával kevesebb tengerit találtak. Mindegyik bázison intervenciós gabonát tároltak.

– Álláspontunk szerint azt terheli a felelősség, aki aláírta velünk a raktározási szerződést, magyarázta Baranyai Sándor. – Garanciát vállalt az áru őrzésére, a mennyiségi és minőségi védelemére. Helyszíni vizsgálatunk derítette ki a hiányt, az MVH ismeretlen elkövető ellen megtette a feljelentést.

Igencsak elkerekedhetett az ellenőrök szeme, amikor a hatalmas csarnokban tárolt kukorica töredékét találták meg. Információnk szerint az ügy egyik érintettje elismerte a hiányt. Ezt jegyzőkönyvben is megerősítette. A tárolással megbízott másik személy lopásra gyanakszik. Úgy tudjuk, a raktáros is feljelentést tett.

Az intervenciós kukoricát az utóbbi hónapokban tárolták be és az előírásszerűen lefolytatott leltár után pattant ki az ügy. A négyezer tonna áru értéke – jelenlegi áron számolva – mintegy 110 millió forint. Az MVH értesítette a rendőrséget és a megmaradt kukoricát más helyre menekítette át.

– A szerződést felmondtuk – közölte Baranyai Sándor. – A dél-somogyi helyszínen egy gramm kukorica sincs, a Kaposvár közeli bázisra hétfőn is indítottak néhány teherautót; az utolsó tételt a héten elfuvarozzák.
A hivatalvezető aláhúzta: Somogyban példanélküli esetet tártak fel. A megyében közel 60 raktárral kötöttek szerződést, a hivatallal kapcsolatban álló vállalkozások teljesítették a szerződésben leírt feladatokat.

– A korrekt viszony ellenére mégis vannak olyanok, akik a jelek szerint nem kívánnak hosszú távon együttműködni az MVH-val. Rendkívül sajnálom, hogy néhányan visszaéltek a bizalommal – fogalmazott a kirendeltségvezető.

Ezek is érdekelhetik