Közélet

2007.06.05. 07:56

Életet menthet az úszásoktatás

Az idén eddig jóval több vízi baleset történt Somogy megyében, mint a korábbi években. Pedig még csak most kezdődik a nyár. A következő hónapokban – a meteorológusok állítják ezt – kánikula várható, amit vízparton könynyebb elviselni.

Somogyi Hírlap információ

Egy felmérés szerint Magyarországon a lakosság hetven százaléka nem tud úszni. Nagyon rossz a helyzet az iskolások körében is, bár egy előírás értelmében a 8. osztály befejezéséig mindenkinek szert kellene tennie erre a képességre. Persze ez uszoda hiányában nem könnyű feladat.

A gyékényesi bányató, a Kotró szinte minden évben követel életet, s többnyire gyermekek vagy fiatalok az áldozatok. Jó példa is van: minden negyedik osztályos fonyódi és balatonfenyvesi diákot megtanítanak úszni. Tabon tanuszoda épül.

Szerencsés helyzetben vannak a Balaton partján élő gyerekek, hiszen még a háttértelepülésekről sem kell messze utazni, ahhoz, hogy a nyári szünetben fürdeni, úszni tudjanak. A somogyi városokban nagy gondot fordítanak arra az önkormányzatok, hogy a megszervezzék az úszásoktatást.

Más természetes vízhez a gyerekek a vakáció ideje alatt nem is igen járnak – mondják a Balaton környéki iskolák tanárai. Az évi többi időszakában azonban már itt sem olyan jó a helyzet. Uszoda Siófokon és Balatonszemesen van, az általános iskolák ezekre a helyekre vihetik szervezetten úszni a gyerekeket. A szemesi iskolások az OTP üdülőbe járnak, a szálló az iskolától nem kér pénzt a heti úszásórákért mondta – Boór Miklós iskolaigazgató.

Siófokon a város valamennyi általános iskolájában van lehetőség a szervezett úszásra. A Széchenyi István Általános Iskolában tanuló diákok közül még a középsúlyos fogyatékos gyerekek is elsajátíthatják az úszás tudományát – tudtuk meg Láng Judittól, az iskola igazgatójától. A gyerekek a Galérius fürdőbe járnak átlag heti egy-két alkalommal. A környék kisiskolásai közül az ádándi és balatonszabadi gyerekek is megtanulnak úszni, mindkét településről Siófokra viszik a gyerekeket. A balatonszabadi gyerekek utaztatását az önkormányzat állja, az úszásoktatás azonban önköltséges alapon működik, míg Ádándon alapítvány támogatja.

Balatonföldváron egyelőre szervezik az úszásoktatást – tudtuk meg Fehér Lászlótól, az iskola igazgatójától, aki azt is elmondta, hogy elsősorban anyagi okai vannak annak, hogy a gyerekeket az iskola szervezetten nem tudja uszodába vinni. Hasonló helyzetben vannak a nagyberényi kisiskolások is, akik ugyancsak pénzhiány miatt nem tanulnak meg az iskola keretein belül úszni.

Fonyódon és Balatonfenyvesen negyedik osztályban szervezetten járnak úszásoktatásra a gyerekek tíz héten át heti egy alkalommal Balatonszemesre, így legkésőbb negyedikes korában minden gyerek megtanul úszni.

Balatonboglárról eddig csak a gyógytestnevelésre utalt gyermekeket vitték úszásoktatásra, szintén a szemesi uszodába. A hétvégén átadásra kerülő sportcentrum Bogláron is megoldja a gondokat, mivel szeptembertől az órarendbe iktatják az úszásoktatást. A jelenlegi lemaradást úgy kívánják pótolni, hogy a következő tanévben több korcsoport kezdi az úszás elsajátítását a városban. 
 A gyékényesi bányató, a Kotró, szinte minden évben követel életet, s többnyire gyerekek vagy fiatalok az áldozatok. Ilyenkor általában elhangzik: komolyabban kellene venni az úszásoktatást az általános iskolákban. Elvileg nem is volna szabad fürdeni abban a bányatóban, ahol még kitermelés folyik, ennek ellenére szabályos strand alakult ki. Az önkormányzat annyit tudott tenni, hogy kijelölt egy részt, ahol sekélyebb a víz, s ahol kisebb a kockázat. De mindig vannak túl merész, vagy felelőtlen emberek. Néhány éve két általános iskolás gyerek a gumimatracról fordult bele a vízbe, s mivel nem tudtak úszni, ott lelték halálukat.

A csurgói Nagyváthy János Középiskola uszodája városi uszodaként működik. Maász Róbert igazgató elmondta: a helyi iskolákból többnyire csak alkalmanként járnak a gyerekek. Az Eötvös iskolából a második osztályosokat hordják úszásoktatásra. A környékbeli iskolák közül néhány azonban példaértékű, heti rendszerességgel viszik a diákokat. Többek között Iharosberényből, ahol évek óta fontosnak tartják az úszásoktatást, s áldoznak is rá.
–  Nem a belépő drága, hanem a gyerekek utaztatása – mondta Maász Róbert. Ha nem nyer ehhez pályázati forrást az iskola, nehezen tudja megoldani. A gyerekek gyakran úgy vannak az úszással, mint a testnevelés órával: otthonhagyják a felszerelést. Csak nem a tornacipőt, hanem a fürdőnadrágot.

Árak a siófoki Galérius fürdőben

Gyerekjegy 3 órás (Siófokiaknak): 900.-

Gyerekjegy 3 órás (nem Siófokiaknak): 1100.-

Gyerek egész napos (Siófokiaknak): 1200.-

Gyerek egész napos (nem Siófokiaknak): 1600.-


A barcsi gyerekek igazán jó helyzetben vannak, hiszen egész évben használhatják az új városi fedett fürdőt és a tanmedencét. Lipics István fürdőigazgató elmondta: a város valamennyi általános iskolása testnevelés órái keretében tanulhat úszni. Nincs is olyan nap, amikor ne lenne diákcsoport a vízben. Ezért diákonként 60 forintot kér a fürdő, amit az iskolák fizetnek a családok helyett. Ezen felül is van úszásoktatás, nyáron pedig több tábort is szerveznek az úszóedzők.
Ha mindez nem lenne elég, a Drávára is lemehetnek a barcsi fiatalok. Egyedül itt működik legális szabadstrand a határfolyón. A Drávára inkább az úszni tudóknak érdemes kimerészkedniük, s itt a vízisportok kipróbálására is lehetőség van.

Balatonszemes

Uszodabelépő: 650.-

Külsős úszás oktatásra járóknak: 350.-


Nagyatádon komoly hagyománya van az úszásnak, nem csak a sportolók, az amatőrök is sokan vannak és sok a gyerek is,
aki iskolai testnevelés órák vagy délutáni edzések keretében rendszeresen úsznak. Télen és nyáron is van
erre lehetőségük, hiszen a városban egész évben nyitva tartó, kültéri, de meleg gyógyvizes medencével rendelkező
gyógyfürdő és májustól őszig működő strand is van. Előbbiben 25 méteres, utóbbiban 50 méteres, szabványos úszómedencében lehet hódolni a vizes sportnak. Mindezek mellé év végére elkészül a tanuszoda is, amely PPP program keretében, magántőke bevonásával létesül és tanmedence valamint versenyek rendezésére alkalmas úszómedence egyaránt lesz benne. Nagyatádon az úszás oktatása is megoldott, nyáron is rendszeresen szerveznek tanfolyamokat kicsiknek és iskolás gyerekeknek, de még felnőtteknek is.

Marcaliban a Városi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont szabadtéri medencéjében tanulhatnak a gyerekek úszni. Trpkovici Zsolt hivatásos úszásoktató elmondta: három éve indult a rendszeres oktatás, iskola utáni nyári szünetet kihasználva. Tavaly például már úszótáborba is elvitte a fiatalokat, Horváthországban ismerkedtek a tengeri úszással. Jellemzően a 6–12 évesek a tanfolyam résztvevői, de volt már 60 év feletti tanítványa is.
A strandon épülő fedett tanuszoda pedig lehetőséget ad majd a téli tanfolyamokra is. A beruházás után a marcali kistérség településeiről autóbusz szállítja úszásoktatásra a gyerekeket, amit kifejezetten erre a célra pályázati támogatással már megvásárolt a többcélú kistérségi társulás.

Az öreglaki uszoda elsősorban az oktatást szolgálja, mivel csak délután egyórától működik strandként. A délelőtt a gyerekeké, de nemcsak az öreglakiaké. Maczucza Miklós polgármester a környező települések figyelmét is felhívta az úszásoktatásra. Jelenleg éppen a somogyvári iskolások tanulnak úszni.

Gyerekjegy 3 órás (nem Siófokiaknak): 1100.-

Gyerek egész napos (Siófokiaknak): 1200.-

Gyerek egész napos (nem Siófokiaknak): 1600.-

Balatonszemes Uszodabelépő: 650.-

Külsős úszás oktatásra járóknak: 350.- -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!