Közélet

2007.12.28. 08:14

Politikai zsákmány az uniós támogatás

Beértek az elmúlt évek fejlesztései, a Balaton méltó helyére került – mondta a Balaton Fejlesztési Tanács évzáró ülésén a testület elnöke. De vajon minden érdekelt ugyanígy látja-e?

Kolumbán Tünde

A siófoki polgármester szerint a Balaton csak szóban kiemelt terület, mert az uniós támogatásokat politikai zsákmánynak tekintik a kormánypárti képviselők. A siófoki fürdőegylet alelnöke pedig amondó: már nem csak tejeltetik, etetni is elkezdték a fejőstehenet, de még több pénzre volna szükség.

Suchman Tamás BFT-elnök szerint a Balaton jó úton halad afelé, hogy az igazi reneszánsza megvalósuljon. Ehhez azonban déli parti szakemberek szerint még sok pénz kell. Balázs Árpád, a Balatoni Szövetség elnöke úgy látja: a Balaton akkor kerülne méltó helyére, ha az ország legnagyobb idegenforgalmi beruházásai a tó környékén valósulnának meg. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a kormány támogatáspolitikájában a Balaton nem kap kiemelt szerepet. – Az országos területrendezési tervben a Balaton térsége az első számú idegenforgalmi fejlesztésre kijelölt terület. Ennek ellenére más térségek olyan mértékű idegenforgalmi támogatásokhoz jutnak, amelyről a tó partján álmodni sem mernek – szögezte le Balázs Árpád.

Balázs Árpád utalt arra is, hogy egy olyan fürdő, mint ami Szegeden épül, a Balatonnál elképzelhetetlen. Csak az a kérdés, hogy a szegedihez hasonló beruházások fenntarthatók-e. – A Balatonnál befektetett pénz megtérül, hiszen itt nem mentek tönkre azok a szállodák, amik támogatást kaptak – jegyezte meg az elnök.

– Úton van a Balaton a méltó helye felé – állapította meg Halász Klára, a Tourinform Szövetség elnöke, és hozzátette: ahhoz, hogy a balatoni idegenforgalom tovább virágozhasson, még több reklámra van szükség.

Hasonló véleményt formált a siófoki fürdőegylet alelnöke is, aki azt mondta: elindult valami, valóban beértek az elmúlt évek fejlesztései, de még több pénzre lenne szükség. Verhás Attila szerint az lenne az optimális, ha a jelenlegi 0,4 százalék helyett, az idegenforgalmi bevételek 5-10 százalékát fordítanák vissza fejlesztésekre a tónál. – Sokáig úgy kezelték a Balatont, mint azt a tehenet, aminek nem kell enni adni, mégis tejel. Most ott tartunk, hogy már kap a tehén enni, de még mindig nem eleget – fogalmazott az alelnök.

Kolumbán Tünde -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!