Közélet

2010.10.14. 07:00

Csődbe vihetik a települést a munkamániás polgármesterek

Búcsúzóul akár csődbe is viheti a települést az első ember munkamániája, a testületek ritkán gyakorolják a szabadságolásra vonatkozó munkáltatói jogaikat.

Balassa Tamás

Búcsúzóul akár csődbe is vihet egy települést a leköszönő polgármester. Somogyban több mint hetvenen álltak föl önként vagy a választók akaratából az első ember székéből a minap. A végkielégítések és egyéb járandóságok, közte a szabadságmegváltások megyei összege elérheti akár a százmillió forintot is. A kifizetések kétmillió forint fölötti 98 százalékos különadója csak a leköszönők bevételeinek szab határt, de a települések kasszáját ettől még megterhelik; az adó az államé.

Sikamlós, nem kellően szabályozott terület a szabadságmegváltásé, egy-egy polgármester akár több ciklusnyi pihenőidőt is felhalmozhatott. A képviselő-testület, mint munkáltató a legritkább esetben küldi szabadságra polgármesterét. Egy leköszönő zalaival esett meg nemrég, utolsó három hónapját – bár egyáltalán nem akart pihenni – szabadságon töltötte, s ezzel sokat spórolt rajta a település.

Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője érdeklődésünkre elmondta: a polgármester a foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött legalább kétéves időszak után háromhavi végkielégítésre jogosult, amit az új képviselő-testület megduplázhat. A polgármestereket az esetleges cafetériajuttatások időarányos része, valamint a jubileumi jutalom is megilleti.

A szabadságmegváltások problémájáról a hivatalvezető elmondta, ezzel a kérdéssel már a Legfelsőbb Bíróság egyik határozata is foglalkozott. Eszerint a polgármesterekre is vonatkozik az a jogszabály, ami meghatározza, szabadságuknak mekkora hányada felett rendelkezhet a munkavállaló. Ez a köztisztviselői karban is 25 százalék, a szabadságot az év végéig, engedéllyel legfeljebb a következő év tavaszáig ki kell venni. Erről, és más, a települések életét érintő aktuális témákról a közeljövőben képzést terveznek a megyében megválasztott új polgármesterek számára.

Semmi sem tart örökké, még a köz áldozatos szolgálata, a polgármesterség sem. A népképviseleti rendszerekben általában négyévente döntenek a választók arról, kit szeretnének az önkormányzatokban, s a testületek élén látni. Utóbbi 1994 óta igaz, előtte a közgyűlések választottak maguknak polgármestert. Kaposváron az első ciklusban Szabados Péter vezette a várost, aki ezt követően visszatért a közművelődésbe, és az akkoriban még önálló intézmény, a megyei művelődési központ helyettes vezetője lett.

De mihez is kezdenek magukkal távozásuk után a polgármesterek? Nagyobb települések több cikluson keresztül szolgáló, majd leköszönő főpolgárait általában nem kell féltenünk. Ha sokáig szolgáltak, akkor a többség megelégedésére szolgáltak, hiszen újra- és újraválasztották őket, így a megtakarításaik, kapcsolati és információs tőkéik igen jelentősek lehetnek. A közép-kelet-európai térség legtovább szolgáló főpolgármestere, Demszky Gábor például, hírlik, a memoárírás és a szociológia tudományait gyakorolja majd.

New York-i szintén jogász, ellenoldali kollégája, Rudy Giuliani 2001-es távozása után az üzleti-politikai világban maradt, és évekkel később esélyesebb volt a republikánusok elnökjelöltségéért, mint a végül „befutó”, majd Obamával szemben alulmaradó John McCain.



A politikából-közéletből kiszállni az idő előrehaladtával egyre nehezebb. De bizony olykor előállhat ez a kényszer. Korábban a 1994-es, 1998-as tavaszi, vagy a 2006-os őszi „protestszavazások” idején a legjobb embereket is elsodorhatta a népharag, erre szokták mondani, hogy akár egy pártszínűre pingált székláb is befuthat. Máskor nemes, szoros küzdelemben vérezhetnek el a köz főállású szolgái, és állhatnak ismét civil pályára.

A civil pálya gyakran továbbra is a közigazgatás: Ács Attila korábbi nagybajomi polgármester most böhönyei körjegyző. Antal László volt kaposfői és Mohr Tamás volt segesdi településvezető most a településének háziorvosa. Péter István volt babócsai polgármester vendéglátós vállalkozásába tért vissza. A városi polgármesterek közül egyébként számosan jogászok, sok a mérnök és a közgazdász is, s csak ritkán fordul elő például lelkész, sportoló, író vagy színész a vezetők között.

A kaposvári színház igazgatója, Rátóti Zoltán a zalai Magyarföld polgármestere, Karácsony Tamás színész pedig Szennán képviselő. A sportolók közül Borhi Zsombor Kaposvár képviselője.



A leghosszabb ideje regnáló magyar településvezető, Veresegyház első embere 1965 óta van hivatalban, a harmadik legrégebbi somogyi Papszt Lajos lengyeltóti polgármester volt, aki 1980 óta töltötte be október 3-ig a pozíciót. A jelenlegi elsőemberek közül a marcali Sütő László került legrégebben, 1989-ben a városa élére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!